TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Nyelvészet kategória termékei
A magyar helyesírás története

: A magyar helyesírás története

Kiadás:

Budapest, 1953

Kiadó:

Tankönyvkiadó

Kategóriák:

Nyelvészet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Egyetemi magyar nyelvészeti füzetek

Terjedelem:

29 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"A helyesírás története azt vizsgálja, hogyan keletkezett és hogyan változott az idők folyamán egy nyelv írásképének a rendszere. Ez a vizsgálat pedig több szempontból is nélkülözhetetlenül fontos. Nyelvtörténeti kutatások során annyira szükséges, hogy a régi emlékek adatait nélküle sem elolvasni, sem értékelni nem lehet. Minden hangtörténeti vizsgálódás tulajdonképpen helyesírástörténeti kutatással kezdődik: milyen hangot jelöl a betű az adott esetben? De igen tanulságos a helyesírástörténet az irodalomtörténet számára is. Az irodalmi élet folytonosságára vagy szakadozottságára nézve a régibb, emlékekben szegényebb korszakokban a helyesírástörténetből igen értékes, más forrásból alig pótolható következtetéseket lehet levonni az irodalmi hagyományok korára s egyéb kérdésekre vonatkozólag. Egységes és következetes helyesírás ugyanis az irodalmi élet egységére és egy szellemi központ meglétére mutat, míg a helyesírásban mutatkozó sokféleség szervezetlenségre, egymástól többé-kevésbé független irodalmi frakciókra, szellemi központ és nemzeti nyelvű értelmiségi réteg hiányára vall. A magyar helyesírás történetének ezer éve ezt túlontúl is szemlélteti. De igen érdekes a helyesírástörténet a művelődéstörténet kutatói számára is, mert rávilágíthat olyan kapcsolatokra is a szomszédos népek között, amelyek más források alapján vagy egyáltalában nem, vagy csak igen fogyatékosan volnának felderíthetők."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!