TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Nyelvészet kategória termékei
A magyar történeti nyelvtan vázlata. IV. Jelentéstan

: A magyar történeti nyelvtan vázlata. IV. Jelentéstan

Kiadás:

Budapest, 1999

Kiadó:

Nap Kiadó

Kategóriák:

Nyelvészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

93 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9638116463

tartalom:

"1895-ben jelent meg Simonyi Zsigmond és Balassa József Tüzetes Magyar Nyelvtanának első kötete, amely a magyar történeti hangtani és alaktani kutatások eredményeit foglalja össze. A történeti mondattan kéziratban maradt; a jelentéstani rész megírását a szerzők, úgy látszik, tervbe sem vették. Azóta kerek harminc esztendő telt el, s ez alatt a hosszú idő alatt a szakfolyóiratokban, monográfiákban tömérdek új anyag, új eredmény látott napvilágot, nemcsak a magyar történeti és finnugor összehasonlító hangtan területén - hisz ez a két tudományág csak azóta kezd igazán kibontakozni -, hanem a szófejtés, az alaktan, a mondattan és a jelentéstan területén is. A Tüzetes Magyar Nyelvtant ma már csak az veheti a botlás kockázata nélkül a kezébe, akinek magának módjában áll az ott található adatokat kiegészíteni, a megállapításokat, eredményeket ellenőrizni és helyesbíteni. Ezért szántam rá magamat arra, hogy a Tudományos Gyűjtemény szerkesztőjének ajánlatát elfogadva, addig is, amíg Új Tüzetes Nyelvtan kiadására gondolhatunk, a Magyar Történeti Nyelvtan Vázlatát, amely négyévenként ismétlődő grammatikai előadásaim vezérfonalául szolgál, mintegy kézirat gyanánt, nyomtatásban is közzétegyem. Beosztását, előadásmódját, a felvett anyag mennyiségét elsősorban pedagógiai rendeltetése magyarázza; de azért talán a szakemberek, a magyar nyelvtudomány munkásai is találnak benne egy-egy részletet, amelyet figyelmükre méltathatnak." Budapest, 1926. április 5-én. Gombocz Zoltán

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!