TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Nyelvészet kategória termékei
A történetszerkezet és az emlékezeti sémák

: A történetszerkezet és az emlékezeti sémák

Kiadás:

Budapest, 1986

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Nyelvészet Pszichológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

219 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9630541297

tartalom:

"Az utóbbi évtizedben a történetek megértésének és megjegyzésének elemzése a nyelv és az emberi emlékezet kutatásának fontos érintkezési területévé vált. Az emlékezet kutatója számára a történetek megjegyzésekor fellépő átalakítások, leegyszerűsítések az emberi emlékezet sematizációs tendenciáinak legvilágosabb példái lehetnek, a nyelvvel foglalkozó kutatóknál pedig történetek elemzése során fogalmazódik meg legvilágosabban az a kérdés, hogy van-e egy szövegnek a mondatokon is túlmutató szerkezete. A könyv bemutatja e jellegzetes tudományközi kutatási téma elméleti szakirodalmát, mely a pszichológia és a nyelvészet mellett a néprajzhoz és az irodalomtudományhoz is kapcsolható, majd a kísérleti pszichológia eszközeivel rekonstruálja, hogyan mennek végbe a történetek megjegyzése során az egyszerűsítések. A bemutatott elemzések szerint a történetsematizáció legjobban akkor érthető meg, ha abból indulunk ki, hogy egy történet olvasásakor, hallásakor, a megértés és a megjegyzés során a főhős cselekvéseinek célrendszerét kíséreljük meg feltárni. A sematizáció kulcsa tulajdonképpen a naiv szociálpszichológia: egymás cselekvéseinek értelmezésére használatos sémáink mozgósítása. A könyvben külön fejezet elemzi e megközelítés kereteiben a sematizáció egyéni különbségeit is. Pszichológusok, nyelvészek és irodalmárok számára ajánljuk elsősorban e munka tanulmányozását."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!