TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Nyelvészet kategória termékei
A világháló nyelve. Internetező és internetes nyelvhasználat a magyar társadalomban

: A világháló nyelve. Internetező és internetes nyelvhasználat a magyar társadalomban

Kiadás:

Budapest, 2004

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Nyelvészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

280 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9639500518

tartalom:

"Az internet a hétköznapi élet részévé vált, vitathatatlanul nagy hatással van életmódunkra, kultúránkra, kommunikációnkra és nyelvhasználatunkra is. A világháló szinte mindenkihez kapcsolódik, globális jelenség, így a nyelvtudománynak pontosan le kell írnia az internetes kommunikációs műfajokat, az internet nyelvhasználatunkra gyakorolt hatásait, és a világháló okozta nyelvi változásokat. Ahhoz, hogy e terület nyelvhasználatáról érvényes és pontos megállapításokat tegyünk, alapos felderítő kutatásokat kell végezni. Ebben a kötetben egy ilyen felderítő kutatás eredményeivel ismerkedhet meg az olvasó.Az internet nyelvhasználatáról végzett kvantitatív, on-line és off-line vizsgálat eredményeit mutatjuk be, és az eredmények ismeretében fogalmaz meg a szerző néhány észrevételt a hazai internetezők anyanyelvhez, nyelvhasználathoz való viszonyáról. Ezeket az adatokat és eredményeket gazdag szöveg- és illusztrációs anyaggal egészítjük ki, így a szöveg az érdeklődő nagyközönségnek éppannyira érdekes lehet, mint a szakmai közönségnek.Szembesülhetünk az internethasználók nyelvi önreflexiójával, az internetes kommunikációs műfajok, az internetezési szokások, az egyes netes műfajok, pl. az elektronikus levelezés, illetve a csevegőfórumok, nyelvhasználatával. A vizsgálat érinti többek között a stílus, a helyesírás és az internes nyelvhasználat közötti kapcsolatot, a válaszadóknak a világháló idegen nyelvi dominanciájához való viszonyát, a dialektusok internetes megjelenését. A kutatás céljai közé tartozott az internetes nyelvhasználat egyik legjelentősebb újdonságának, az írott és a beszélt nyelv keveredésének a vizsgálata.A legfontosabb eredmények közé tartozik, hogy a világháló nyelvhasználatáról a köztudatban élő sztereotípiák egy részét talán sikerül lebontani: hiszen a nyelvi igénytelenség, a fölösleges idegenszerűség, a tudatos "nyelvrontás", a szándékosan érthetetlen fogalmazás és az ehhez hasonló állítások nem jellemzőek általában az internetre. A kutatási eredmények megerősítik azt a véleményt, hogy a világhálón ugyanolyan emberek kommunikálnak, mint a neten kívüli világban, csak nyelvhasználatukat hozzáigazítják az internet műfaji, technológiai és csoportnyelvi követelményeihez.Mindezt szakszerű és közérthető formában igyekszik a szerző megfogalmazni, és igazi internetes szöveghez méltóan a mellékletek digitális formában is hozzáférhetők lesznek a kiadó weboldalán (http://www.gondolatkiado.hu). szerző: Bódi Zoltán, az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet, főiskolai Magyar Nyelvtudományi Tanszékének főiskolai docense. PhD fokozatát 2003-ban szerezte meg, disszertációját a kötet alapjául szolgáló, internetes nyelvhasználati kutatásból készítette el. Kutatási területe: az internet és az informatika nyelvhasználati kérdései."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!