TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Nyelvészet kategória termékei
Felsőőri tájszótár

: Felsőőri tájszótár

Kiadás:

Budapest, 1973

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Nyelvészet Szótár

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

171 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

˝A régi Vas megyéhez tartozó Felsőőr (ma: Oberwart, Ausztria) ősi határőr-telepítés. A község azonban két másik szomszéd településsel (Alsóőr=Unterwart, Őrisziget=Siget in der Wart) együtt már mintegy négy évszázaddal ezelőtt német környezetben nyelvszigetté vált. Ez a két tényező nagymértékben meghatározta a község nyelvjárásának fejlődését. Egyrészt sok régi sajátságot őrzött meg, másrészt több olyan új vonás fejlődött ki benne, amely más nyelvjárásokban alig vagy egyáltalán nem ismeretes. Így a felsőőri nyelvjárás egyike a legérdekesebb, legszínesebb magyar nyelvjárásoknak. A felsőőri nyelvjárás hangtani és alaktani sajátságairól 1971-ben jelent meg egy részletes leírás a szerző tollából. A most megjelenő munka a felsőőri nyelvjárás sajátos szókincsének legérdekesebb részét, a tájszavakat mutatja be több mint 4000 szócikkben. A szótár az egyes szójelentéseket gazdagon illusztrálja példamondatokkal, emellett a szócikkek sok néprajzi, művelődéstörténeti anyagot is tartalmaznak. Így a kiadvány jelentősen gazdagítja ennek az érdekes magyar nyelvszigetnek a nyelvéről, népének életéről való ismereteinket.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!