TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Nyelvészet kategória termékei

: Garmada - Rokon értelmű szócsoportok és írói kifejezésformák

Kiadás:

Budapest, 1958

Kiadó:

Tankönyvkiadó

Kategóriák:

Nyelvészet Szótár Tankönyv

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

187 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

A magyar nyelv rokon értelmű szócsoportjainak száma minden bizonnyal meghaladja a kétezret, ez pedig szerény becslés szerint is legalább 40-50 000 szót ölel fel. Ennek összegyűjtése már a mai magyar köznyelvi szókészlet zömének az egész társadalom számára való mozgósítását tenné lehetővé. E hatalmas arányú mozgósításnak lenne eszköze egy teljességre törekvő, korszerű magyar szinonima-szótár.
E mű szerkesztője nem vállalkozhatott ekkora feladatra.
Gyűjteményünk mindössze 7 szócsoportot ölel fel, ezt lehető részletességgel tárgyaljuk. Művünkkel szeretnénk hidat verni a nyelvtudomány nyelvművelő területéről az iskola, a társadalom és az irodalom felé.
Legközvetlenebbül hasznosítani gyűjteményünket bizonyára az iskolákban lehet, mégpedig a nyelvtan és fogalmazás tanításában, valamint a remekművek méltatásában.
l. A magyar nyelvtan tanításával foglalkozó nevelők körében általánosan ismert, mily kevéssé vonzó tárgy a nyelvtan. Ha azonban megpróbáljuk a magyarság lenyűgözően érdekes szókincsével és szólásformáival illusztrálni a nyelvtant: színes és élő tartalommal tudjuk kitölteni a nemegyszer elvontnak tetsző fogalmakat. Például a szófajok: az ige, a főnév, a melléknév nyelvi funkcióját mennyire megvilágítóan ábrázolja egy jól választott szinonimacsoport!
2. Még sokkal hatékonyabban hasznosítható gyűjteményünk a fogalmazás tanításában. Majd minden rosszul fogalmazó diák arról panaszkodik, hogy csekély a szókészlete. Ugyanezt hallhatjuk a felnőttektől. Ez a fogyatékosság lapos és szürke kifejezések használatában nyilvánul meg. Magam is ezt tartom a jó fogalmazás legfőbb akadályának. Az anyag gyűjtésének és helyes elrendezésének szabályait könnyű szavakba foglalni és alkalmaztatni – szabatos, árnyalatos és élénk előadáshoz azonban bőséges szókincsre van szükség.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!