TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Nyelvészet kategória termékei
Közéleti beszédünk

: Közéleti beszédünk

Kiadás:

Budapest, 1987

Kiadó:

Kossuth Könyvkiadó

Kategóriák:

Nyelvészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

149 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

˝Gondolataink, érzelmeink kifejezésének, átadásának legtökéletesebb eszköze a nyelv. Annak ellenére, hogy ilyen eszköz áll rendelkezésünkre, gyakran úgy érezzük, nem sikerült magunkat világosan, könnyedén kifejezni, s valójában nem is azt mondtuk, amit igazán szerettünk volna. Gyakran támad az a benyomásunk is - különösen a "kisközélet" szereplőinek -: még azt sem sikerült elérnünk, hogy kapcsolatot teremtsünk hallgatóinkkal, beszédpartnereinkkel. Olyan érzésünk támad, hogy "hűtlenné lettek a szavak", elerőtlenedtek a mondatok. Ebben a könyvben a "kisközélet" szereplőinek (üzemi párttitkároknak, szakszervezeti funkcionáriusoknak, a pártoktatásban résztvevőknek) különböző alkalmakra, különböző hallgatóság számára készített ünnepi beszédeit elemzi a szerző nyelvi-stilisztikai, szerkezeti és tartalmi szempontból. A nyelv felől elindulva, a nyelv tükrében szemlélve azt próbálja megvizsgálni, mik a nyelvi, stilisztikai tünetei az említett jelenségeknek. Ezáltal segíti az olvasót rávezetni arra, hol, miért és mikor bicsaklik meg a gondolat, a szándék. Ennek - az oknak - a felismerése remélhetőleg segít megtalálni az orvosságot is: mit kell tennünk, hogy jó gondolatot jól fejezzük ki; mit kell tennünk annak érdekében, hogy valóban saját gondolatainkat mondhassuk el, s azok ahhoz a hallgatósághoz szóljanak, amelyeknek jelenlétében - és nem csak fizikai jelenlétében - szólunk.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!