TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Nyelvészet kategória termékei
Nyelv és élet

: Nyelv és élet

Kiadás:

Budapest, 1953

Kiadó:

Művelt Nép Könyvkiadó

Kategóriák:

Nyelvészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

173 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

"A magyar nyelvművelésnek nagy és szép multja van. A nyelvújítás óta, melyhez hasonló arányú mozgalmat más nép történetében nem ismerünk, hosszú a sora azoknak, akik nyelvünk szebbé, jobbá, tisztábbá tétele érdekében fogtak tollat. Imre Sándortól, Thewrewk Emiltől Szarvas Gáborig és Simonyi Zsigmondig, majd Halász Gyuláig és Kosztolányi Dezsőig egész kis könyvtárra szaporodott a nyelvművelő írás, ezernyi kisebb cikket nem is számítva. A "Magyarosan" című folyóirat rövid fönnállása alatt egyre szaporodó példányszámmal elégítette ki a közönség fokozódó érdeklődését. A háború éveiben azután Pintér Jenő kezében e mozgalom - túlzásai miatt - némileg hitelét vesztette. 1944 pestisszerű nyelvrontása ellen nem volt védelem. A felszabadulás után egyesek gyanakodva tekintettek a nyelvművelésre, reakciósnak, sovinisztának bélyegezték. Déry Tibor felszólalása 1946-ban nagyrészt ezért maradt visszhang nélkül. Évekig nem olvastunk nyelvművelő cikket. A hosszú szünet meghozta nem kívánt gyümölcsét: nyelvünk kertjében gyomlálás híján mód nélkül elszaporodott a dudva. Sztálin nyelvtudományi cikkei új távlatokat nyitottak a nyelvművelésnek is. A nyelvművelő mozgalom új erővel kelt életre."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!