TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Nyelvészet kategória termékei
Régi nyelvtanaink és egységesülő irodalmi nyelvünk

: Régi nyelvtanaink és egységesülő irodalmi nyelvünk

Kiadás:

Budapest, 1968

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Nyelvészet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Nyelvészeti Tanulmányok

Terjedelem:

453 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"A kötet irodalmi nyelvünk kialakulásának igen fontos kezdeti, XVI. századi ás az eddig szinte teljesen feltáratlan XVII. századi történetét vizsgálja, mégpedig a nyelvtanoknak a tükrében, amelyek a nyelvi norma létrehozásában mindenkor fontos szerepet játszanak. A szerző sorra veszi Sylvester János, Dévai Biró Mátyás, Szenczi Molnár Albert, Geleji Katona István, Komáromi Csipkés György, Pereszlényi Pál, Kövesdi Pál, Misztótfalusi Kis Miklós és Tsétsi János nyelvtanát, illetőleg ilyen jellegű munkáját, és azt kutatja, hogy - a kérdéses kor társadalmi igényének a hatására is - e tudós nyelvtanírók említett s más jellege munkáinak a tanúsága szerint a hangtan és a helyesírás, valamint az alaktan területén mely elemek emelkedtek a norma rangjára, és milyen mértékben terjedtek el. Minthogy a tárgyalt két évszázad a magyar nyelvtudomány indulásának az ideje, ez a könyv tanulságos nemcsak az irodalmi nyelv, hanem a helyesírás-történet, a történeti hang-és alaktan, a dialektológia, a stilisztika s utoljára, de nem utolsósorban a nyelvtudomány-történet kutatói számára is, sőt haszonnal forgathatják az irodalom- és történettudomány művelői, sót mindenki, akit nyelvünk és népünk múltja érdekel."

leírás:

Megjelent 900 példányban.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!