TÖRTÉNELEM / Oroszország története kategória termékei
Kelet és Nyugat. Orosz eszmék I. Miklós korában

: Kelet és Nyugat. Orosz eszmék I. Miklós korában

Kiadás:

Budapest, 1982

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Oroszország története

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

281 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632717163

tartalom:

"A szlavofilek és nyugatosok híres vitája a múlt század derekán zajlott. Színhelye Oroszország volt - az a föld, amelyen ekkor már Európa lakosságának egyharmada élt, s amelynek gondolkodó polgárait mégis a meghasonlásig gyötörte egy kérdés: Oroszország Európa-e? A cári birodalom és a nyugat-európai államok között szüntelenül növekedett a különbségek ellentmondása. Oroszország hasonlított is, nem is Európára. A szlavofilek, illetve a nyugatosok néven kikristályosodó két csoport az orosz bajok orvoslásának két iskoláját képviselte. Az előbbiek "keleti" gyógymódot kínáltak: vissza kell térni - bizonyos reformok mellett - az I. Péter előtti Oroszország patriarchális rendjéhez és erkölcseihez; az utóbbiak a nyugat-európai polgári vívmányok orosz formáit keresték. Az egykori polémia - a nemzeti önismeret drámája - természetesen nemcsak későbbi kisugárzása miatt, hanem elsősorban mint az orosz eszmetörténet kulcsfontosságú eseménye érdemli meg figyelmünket. Ez a könyv a nevezetes vitát ismerteti, de hellyel-közzel kilép annak kereteiből, mert a konfrontáció túlmutat önmagán: szellemi holdudvarával, tágabb környezetével, mélyebb hátterével, de még szereplőinek egzisztenciális válságaival is egyszóval terepének és korának jelenségvilágával maga is tükre azoknak a sajátos orosz tehertételeknek és buktatóknak, amelyek oly sokáig hátráltatták egy sorsával elsősorban Európához kapcsolódó nagy nemzet fejlődését."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!