ORVOSI / Orvostudomány kategória termékei
A magyar szemészet története

: A magyar szemészet története

Kiadás:

Budapest, 1954

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Orvostudomány

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

212 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

"Bartók Imre dr. munkája a magyar szemészet történetéről dicséretes kezdeményezés, mert olyan orvostudományi ág hazai történetét tárgyalja, melynek művelésében orvosaink nemzetközi viszonylatban is elsőrendű eredményeket értek el. A munka nem elégszik meg az egyes orvosok működésének, szemészeti vonatkozású irodalmi műveknek pusztán kronologikus felsorolásával. hanem igyekszik kimutatni, hogy mennyiben jelentenek fejlődést az előző korszakhoz képest. A szemészet tudományának helyzete mellett ismerteti a szemészeti gyakorlat helyzetét is, beleértve a népi gyógyászatot és a kuruzslást is. Ezzel kidomborítja azt az ellentmondást, amely az osztálytársadalmak egészségügyét általában jellemzi és hazai viszonylatban különösen megnyilvánul: az orvostudomány eredményeinek folytonosan emelkedő színvonala és a széles nép rétegek alig javuló orvosi ellátása közötti ellentétet. Rámutat az orvostudomány és az orvosi gyakorlat alakulását meghatározó társadalmi tényezőkre is. Nem hallgathatjuk el azonban, hogy Bartók könyve a felsorolt értékes vonásai mellett bizonyos hiányosságokat is mutat. Még nem tudta felszámolni azt az objektívizmust, amely általában eddigi tudománytörténeti munkáikat nagymértékben jellemezte. Nem elemzi ki elég behatóan az egyes orvosok működésének, műveiknek haladó vonásait, nem mutat rá kellő részletességgel arra, hogy hazai orvosaink mennyiben vitték előre a szemészet tudományának fejlődését. Behatóbb feltárást igényelne az orosz szemészettel való kapcsolat is. Bartók könyve tehát nem jelenthet utolsó lépést a magyar szemészet történetének kidolgozásában. Kívánatos lenne, hogy orvostörténeti kutatóink e könyv értékes vonásait, és adatait felhasználva, hiányosságain okulva, monográfiákban, cikkekben dolgozzák fel a magyar szemészet történetének kellőképpen ki nem fejtett kérdéseit. (Hahn Géza)"

leírás:

Megjelent 700 példányban.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!