ORVOSI / Orvostudomány kategória termékei
A pszichoszomatikus tényezők szerepe a hipertóniás megbetegedésekben

: A pszichoszomatikus tényezők szerepe a hipertóniás megbetegedésekben

Kiadás:

Budapest, 1961

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Orvostudomány Pszichológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

118 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

Az eddigi elméletek a hipertóniás megbetegedés kóroktanát fiziológiai lapon magyarázták. Horváth László Gábor munkája nem foglal állást sem a neurogén, sem a humorális elmélet mellett, hanem a hipertónia betegség létrejöttének élettani és pszichés tényezőit keresi. Célját sajátos módszerekkel éri el. 15 000 egészséges férfi vizsgálati adatait veti össze 1500 hipertóniás adataival. Kimutatja, hogy a hipertónia keletkezésében nem játszik szerepet sem a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, sem pedig az életkor, a születési és a lakóhely élettani tényezői vagy a nehéz fizikai munka, sokkal inkább az érzelmi megfeszítés és a kortikális megterhelés. Orvosokhoz, fiziológusokhoz és pszichológusokhoz szólva számol be gondos vizsgálatairól és vonja le a nyert adatokból azt adatokból azt a következtetést, hogy a nagyobb értelmi és érzelmi megterhelés alatt élő, idegfeszültségektől szenvedő hipertóniások érzékelési, továbbá észlelési és mozgásos teljesítménye éppen betegségük hatására csökken, s ezért nagyobb számban követnek el közlekedési baleseteket, mint a normotóniás közlekedési dolgozók. Horváth László Gábor hangsúlyozza, hogy az ember és környezete egymással kölcsönhatásban vannak, és az ember élettani és pszichikai reakcióit csak a környezeti tényezők figyelembevételével lehet teljesen megérteni, ezért nagyobb gondot kell fordítanunk a betegségek keletkezésének megértésénél az ember pszichikai reakcióinak tanulmányozására. A könyv egyik érdekessége, hogy több pszichológiai és fiziológiai vizsgáló módszert ismertet, többek között a szerző új személyiségvizsgáló pszichológiai módszerét is.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!