ORVOSI / Orvostudomány kategória termékei
Pszichológiai atlasz

: Pszichológiai atlasz

Kiadás:

Budapest, 1972

Kiadó:

Tankönyvkiadó

Kategóriák:

Orvostudomány Pszichológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

328 p.

Kötésmód:

nyl

tartalom:

"Dr. Geréb György pszichológiai atlaszát örömmel adom át a nyilvánosságnak. Örömmel azért, mert magam is részese és tanúja voltam kialakulásának és születésének, hiszen az eszme valójában azoknak a beszélgetéseknek a során öltött testet, amelyeket dr. Geréb Györggyel idegtani és pszichológiai kérdésekről az elmúlt idők folyamán elég gyakran folytattam. De örömmel indítom útnak a könyvet azért is, mert hiszem és vallom, hogy lesznek majd sokan, akik a közölt adatok, utasítások, irányítások és gondolatkeltő képek helyes használata mellett könnyebben tudnak eligazodni a pszichológiának reális alapok hiányában sejtelmes - és igen sok tekintetben járatlan és járhatatlan - labirintusában. Nem kétséges, hogy a pszichológia néven ismert funkciók és megnyilatkozások alapja az idegrendszer a maga bonyolult központjaival, a központokba vezető és onnan elvezető pályáknak, a felfogó és végrehajtó alakulatoknak, a receptoroknak és effektoroknak rendkívüli sokaságával, végtelen bonyolultságával és felette nagy változatosságával. Mert bár a pszichológia nem idegfiziológia, a két testvértudomány művelője ugyanazt az utat járja, egymás eredményeit felhasználja, s ahol az egyik a megfigyelés és a kísérlet segítségével nem tud feleletet adni, a másik logikai indiciák segítségével próbál világosságot gyújtani és utat mutatni. Ez az oka annak, hogy ha meg akarjuk ismerni azokat a törvényszerűségeket, amelyek előttünk a pszichológiának - mint látszatra anyagi alap nélküli tudománynak - a birodalmában jelentkeznek, akkor legalábbis általánosságban és alapjaiban ismernünk kell azokat az ideganatómiai, szövettani és élettani alapokat, amelyekhez a magasabb rendű ideg- és érzékszervi működések kapcsolódnak, s amelyekhez mindenkori állapota minden ilyen irányú funkciónak irányítója, kormányzója és fenntartója. Ismernünk kell az idegrendszert s ennek perifériáira helyezett receptorait, a szerkezetben és működésben hasonlóan komplikált érzékszerveket. De ismernünk kell azokat az eszközöket is, amelyekkel a kísérleti pszichológia igyekszik megközelíteni a pszichés folyamatokat s az ezekkel együttjáró elváltozásokat. Mindezek mellett ismernünk kell azokat a külsőleg is mutatkozó hatásokat, formákat és formációkat, amelyek kísérői a pszichikus folyamatoknak, kifejezői a belül lejátszódó anyagi mozgásoknak s az ezekkel járó fiziológiai és pszichikai elváltozásoknak." Dr. Ábrahám Ambrus

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!