TÖRTÉNELEM / Ötvenhat kategória termékei
1956. Korszakváltás. IV. kötet

: 1956. Korszakváltás. IV. kötet

Kiadás:

Budapest, 2006

Kiadó:

Osiris Kiadó

Kategóriák:

Ötvenhat

Terjedelem:

357 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9633898684

tartalom:

Szabó Zoltán londoni emigrációja idején keletkezett, az `56-os forradalomról szóló írásait adjuk közre (a szerző 1989-ben indult életműsorozatának IV köteteként). Az első fejezetben az 1956 októbere és decembere között írt mintegy hatvan, napi politikai elemzés olvasható a magyar szabadságharcról s annak nemzetközi sajtóvisszhangjáról. A Küszöbről napi jelentései – egyetlen kicenzúrázott szöveg kivételével – a Szabad Európa Rádióban hangzottak el, néhányuk megjelent a The Spectator című befolyásos politikai hetilapban is. Míg a Küszöbről tudósításai egyidejűek a magyarországi forradalom eseményeivel, addig a Kívülről fél évvel később keletkezett. Az 1957-ből a forradalomra visszatekintő irodalmi napló folytatásokban jelent meg a londoni Irodalmi Újságban, míg csak félbe nem szakadt. Az Ezerkilencszázötvenhat című, 1977-ben Genfben elhangzott tudományos előadás történeti távlatba helyezi `56-ot és történelmi értékelés keretei közé illeszti a forradalmat. Így az olvasó a magyar forradalom angol nézőpontjából három idősíkon és Szabó Zoltán három műfaja szerint olvashat „variációkat egy témára”. A szemszög állandóságából és a megközelítésmódok változékonyságából kitűnik Szabó Zoltán erkölcsileg és politikailag koherens világnézete. Az 1975-ben keletkezett Korszakváltás című, 1944-1945-ös memoárja pedig arról tanúskodik, hogy 1956-ban azokat a történelmi értékeket ismerte fel a magyar forradalomban, amelyeket akkor is keresett, amikor 1945-ben felkereste a debreceni Ideiglenes Kormányt. Akkor a hivatalos lapot, a Magyar Közlönyt szerkesztette, majd 1947-ben elvállalta a párizsi kultúrattasé feladatkörét a követ, Károlyi Mihály – az 1918-as, első Magyar Köztársaság elnöke – mellett. `56-ban s az utána következő években a francia kormányfőt, az indiai államfőt, az angol és a francia értelmiség vezető alakjait petíciókban szólította fel a magyar demokrácia védelmére, a második Magyar Köztársaság eszmei értékeinek elismerésére és embereinek az akasztófától, börtöntől való megmentésére.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!