TÖRTÉNELEM / Ötvenhat kategória termékei
Forradalomról tabuk nélkül 1956

: Forradalomról tabuk nélkül 1956

Kiadás:

Budapest, 2006

Kiadó:

Napvilág Kiadó

Kategóriák:

Ötvenhat

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

294 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9639350990

tartalom:

˝Hazámat a forradalom leverése után két hónappal, 1957. január 12-én hagytam el, de kapcsolatom az ország politikai, gazdasági és kulturális fejlődésével közvetve és közvetlenül mindmáig szoros maradt. Mint nemzetközi publicista, osztrák útlevéllel Bécsben élek. Magyarul megjelent műveim: Határátlépés - Az Üllői útról a nagyvilágba és a négy évvel előbb kiadott Magyarok - A kudarcok győztesei. Most őszintén és mindenfajta öncenzúra nélkül próbáltam írni az i956-os forradalomról. Noha sohasem találkoztam vagy beszéltem Nagy Imrével; be kell vallanom, hogy sohasem voltam és soha nem leszek közömbös a magyar forradalom mártírhalált halt miniszterelnökének sorsa iránt. Kétszer avatkozott be döntően az életembe: először 1953 nyarán, amikor kikényszerítette a részleges amnesztiát és az internálótáborok feloszlatását, s így annyi más áldozattal együtt én is kiszabadultam a kistarcsai táborból. Másodszor a forradalom alatt, valamikor október 26. és 28. között, amikor lemondással fenyegetőzve megakadályozta a Corvin köz és a Kilián laktanyai épülettömbök bombázását, ami családunk életét is közvetlenül fenyegette volna a Líliom utca és az Üllői út sarkán lévő lakóházban. De túl e személyi vonatkozásokon, s függetlenül kanyargós és ellentmondásos politikai pályafutásától, csak csodálattal lehet adózni e kommunista hazafi megrendíthetetlen és méltóságteljes kiállásának a forradalom mellett a bitófa árnyékában. A mártírhalált szenvedett forradalmárok között meg kell említeni név szerint Maléter Pál tábornokot is, aki 1944-ben és 1956-ban is életét kockáztatva harcolt a magyar demokráciáért és függetlenségért. Gimes Miklóst személyesen ismertem és csodáltam a Rákosi-klikk elleni harcban, majd a Kádár-rezsimmel szembeni ellenállásban tanúsított bátor magatartásáért. A velük együtt bíróság elé állított, de vakmerő ellenszegülése miatt több hónappal korábban kivégzett Szilágyi József sorsát sem szabad elfelejteni. Ugyanez vonatkozik kétszer bebörtönzött és rejtélyes körülmények között, alig negyvenévesen elhunyt harcostársukra, Losonczy Gézára. Az ő emléküknek s a többi 228, a forradalom vagy a fegyveres harcok miatt kivégzettekének ajánlom ezt a könyvet.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!