TÖRTÉNELEM / Ötvenhat kategória termékei
Kiáltvány. A Magyar Nemzeti Bizottmány felhívása a szakszervezetekhez és munkástanácsokhoz

Kiáltvány. A Magyar Nemzeti Bizottmány felhívása a szakszervezetekhez és munkástanácsokhoz

Kiadás:

1956

Kategóriák:

Ötvenhat Aprónyomtatvány

Nyelv:

Magyar

tartalom:

Dudás József (Marosvásárhely, 1912 - Budapest, 1957) szerelő lakatos, műszaki tanácsadó, később az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik parancsnoka. Október 23-án részt vett a tüntetéseken, de azután napokig ki sem mozdult hűvösvölgyi lakásáról, csak 27-én ment be először a városba. A Margit hídnál Veres Péter író-politikus védelmére kelt, mivel többen felelőssé tették a sztálinista rendszer bűneiért, majd egy járműroncs tetejéről arról beszélt, hogy miként valósíthatók meg a forradalom céljai; azt hangsúlyozta, hogy a hatalmat a tétovázó kormány helyett egy olyan új irányítószervre kell bízni, amely a nép akaratát testesíti meg. Szónoklatával - amely a legkevésbé sem nélkülözte a "függetlenségi", "demokratikus", "nemzeti" jelszavakat és a heves gesztikulációt - osztatlan elismerést vívott ki magának. Október 29-én 11-kor a tanácsháza nagytermében, 4-500 fővel a Nemzeti Bizottmány megválasztásakor Dudás bizonyult a legfelkészültebbnek, legszuggesztívebbnek. Vázolta a saját 25 pontos programját és a szintén általa elkészített Felhívást. A Bizottmány elnöke Dudás lett, vele együtt 32 tagot választottak meg, köztük a tanács korábbi tisztviselőit - akik között MDP-tag is akadt -, papokat, kisiparosokat, értelmiségieket és néhány munkást.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!