TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Pedagógia kategória termékei
Cigánygyerekek hátrányai és esélyei

: Cigánygyerekek hátrányai és esélyei

Kiadás:

Budapest, 1976

Kiadó:

Tankönyvkiadó

Kategóriák:

Pedagógia Szociológia

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

A pedagógia időszerű kérdései hazánkban

Terjedelem:

217 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9631718077

tartalom:

Részletek a könyvből: "Bármerre utazgat az ember, amint település felé közeledik, elsőnek a ciganynegyed tűnik szemébe. Patrik, veremházak, gödörlakások, tetőkunyhók egy kupacban. A cigánygyerekek ebbe a környezetbe születnek bele, s ez többé-kevésbé meg is szabja életük alakulását. Nagy erő a múlt, az otthon kényszere. Olyan erős is lehet, hogy már-már elsorvasztja az igényeket..." "A cigánygyermekek számára az iskola világa új és idegen. Amint az első napon ott toporognak félrehúzódva, anyjuk hosszú szoknyájába kapaszkodva, jól látható, mennyivel kisebbek, fejletlenebbek, elesettebbek a többieknél. Még ha kedvesen, cirógatóan közelednek is feléjük az idegenek, a félelem bénító hatása alatt képtelenek hinni benne." "Jó 16 éve kezdődött, s még évtizedekig eltart az a becsületes és egyre inkább kölcsönösen vállalt küzdelem, amely a cigányok holnapjáért, a holnap cigányaiért folyik. Egy darabig még mienk marad a nagyobb (elsősorban anyagi) áldozatvállalás, ám övéké a nehezebben járható út, hiszen jelentős részük ma is messzi századokból indul." Részletek a bírálatokból: "A cigánylakosság felemelkedésének lényeges feltételeit ragadja meg az értekezés. Nagy erénye, hogy van bátorsága az iskola falain kívül kezdeni, majd oda visszatérni, hogy a két élettér hatását sokrétű összefüggésben, s kölcsönhatásban vizsgálva okítson, tanítson, sőt élvezetes stílusával élményt nyújtson, de nem utolsósorban lelki ismeretünkre, emberségünkre apellálva felrázzon és mozgósítson! A könyv hasznos következtetéseket tartalmaz a tanügyigazgatás és az államigazgatás területén dolgozó, a cigány lakosság helyzetének javításával foglalkozó személyek és szervek számára is, sőt a társadalom minden tagja okulhat belőle." (Zagyva Imre) "A tanulmány a hazai cigánykutatás eddig hézagos, de legsürgősebb, következményeiben a legfontosabb részfeladatát, a pedagógia, az iskola szerepét elemzi tudományos módszerekkel és igénnyel. Hézagpótló tanulmány, hasznos kézikönyve lehet a cigánytanulókkal foglalkozó pedagógusoknak. Az értekezés őszintén feltárja a mai pedagógiai problémákat, helyreigazítja, kiegészíti az e témában egyébként túlságosan polarizált (emellett hézagos) oktatáselméleti és gyakorlati szemléletet is. A szerző megfigyelései pontosak, következtetései helytállóak és perspektivikusak." (Mészáros György)

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!