TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Pedagógia kategória termékei
Élet-játékok. A népi kultúráról kisiskolásoknak

: Élet-játékok. A népi kultúráról kisiskolásoknak

Kiadás:

Budapest, 1995

Kiadó:

Magyar Médiapedagógiai Műhely

Kategóriák:

Pedagógia Néprajz Tankönyv

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

120 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630454157

tartalom:

"Élet-játékok... mit jelent ez a cím? Arra utal, hogy a gyerekek játékában mindig is tükröződött a felnőttek élete. A gyermekjátékok: élet-játékok, mert miközben a gyerek utánozzák a felnőttek életét és szokásait, megtanulják mindazt, amire szükségük lehet. Régebben, amikor a tanulás talán legfontosabb módja az utánzás és az élőbeszéd volt, különösen fontos szerepet töltöttek be a játékok a gyerekek fejlődésében. Vankóné Dudás Juli, galgamácsai parasztasszony, aki számtalan színes képen, és könyvben is megörökítette falujának népszokásait, így emlékszik gyerekkorára: "Én mikor gyermek voltam sokszor játszottam gyermeklakodalmast. Az is igaz, hogy sokat is láttam, hogy nálam nagyobb gyerekek hogy játszották. Igen kedves gyerekjáték volt és beilleszkedett a község életébe. A felnőttek olyan természetesnek vették, mint bármit, ami az élethez tartozott. Húsvét után játszottuk pünkösdig, minden vasárnap délután. Hétköznapi játékok mellett szerveztük meg a vasárnapi lakodalmas programot. Mindenki megkapta a maga szereposztását. 12-15 gyermek igencsak kellett hozzá. Az első a terítési anyag megoldása volt. Mindenki hozzon egy jó darab kenyeret. Ezt az idősebb gyerekek rendezték. Felszeletelték különböző formákra, ez a változatos ételt jelentette, és a különböző minőséget. Ezt fogyasztottuk a lakodalom alatt. Egy párszor voltam figurai menyasszony én is kislányka koromban. Azért, mert a nagyobbak is közéjük fogadtak, sőt tiszteletbe is tartottak. Feldíszítettek koszorúval, szalagokkal, ami külön jó érzés volt. Szérűskertben, fészerben, vagy pelyvásban rendeztük meg a lakodalmat. Utcán volt a felvonulás az esküvőre. Az szintén olyan helyen volt, ami csöndes, elzárt, nem forgalmas. Ott nyugodtan lehetett templomosat játszani. Az igazság az volt, hogy nem szerettük, ha a felnőttek körülvettek és néztek. Jobban kibontakozott a gyermeki tevékenység, ha önállóak voltunk."(falum Galgamácsa - részlet)"

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!