TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Pedagógia kategória termékei
Tudásgyár vagy papírgyár

, : Tudásgyár vagy papírgyár

Kiadás:

Budapest, 2001

Kiadó:

Új Mandátum Könyvkiadó

Kategóriák:

Pedagógia Politika Szociológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

165 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9639336289

tartalom:

"A társadalmi-gazdasági fejődésben a tudás szerepe meghatározó. Ennek megalapozása az iskolai oktatás feladata. Az oktatás, mondják olykor: "tudásgyár". Az oktatás hazai fejlődésének statisztikái nagy eredményeket mutatnak. Az elmélyültebb vizsgálatok és a nemzetközi összehasonlító elemzések azonban inkább az oktatás által létrehozott tudásszint csökkenését bizonyítják; fő okának a pedagógusok kirívóan alacsony keresetét jelölik meg. A kilencvenes évek munkaerőpiaci változásai felborították az előző évtizedek alatt kialakult kereseti arányokat, és radikálisan leértékelték a pedagógusok amúgy is alacsony keresetét. Ennek kedvezőtlen hatásait súlyosbítja, hogy a kilencvenes években a diplomások képzésének újabb, gyors, mennyiségi fejlesztési kampánya kezdődött el. Továbbra is háttérbe szorul a középfokú oktatás, noha annak szerkezete súlyos problémáktól terhes; a középfokra lépő fiatalok száma - népesedési okokból - gyorsan csökken, s ezzel is gyengíti a felsőoktatás megalapozását. A magyar oktatáspolitikában fél évszázaddal ezelőtt kialakult - az alacsony pedagógusbérekkel is összefüggő - formális, mennyiségi fejlesztési stratégia a rendszerváltás után is fennmaradt. Képletesen szólva, a tudásgyártól a papírgyár felé, a minél több és magasabb szintű oklevél kibocsátásának irányába haladunk. Ez beláthatatlanul súlyos következményekkel járhat országunk jövőjére. A bekövetkezett mulasztások és a máris mutatkozó bajok fő forrása az oktatáspolitika szakmai gyengesége, megalapozatlansága. Ebből a helyzetből mutatnak kiutat a könyvben vázolt fejlesztési koncepciók és módszerek. A változtatás mindenekelőtt a pedagógusbérek magas szintű rendezését igényli, amire reális lehetőséget adhat a nevelés és oktatás módszereinek, tartalmának, szervezeti és irányítási rendszerének átfogó korszerűsítése; az oktatás fejlesztésében a minőségi követelmények prioritása és az oktatáspolitika professzionalizálódása. Fél évszázad halmozódó mulasztásai után, nincs idő és mentség a további halogatásra, bármily nehéznek tűnjenek is a szükséges változások..."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!