TÖRTÉNELEM / Politika kategória termékei
A visszájára forduló világ. A nemzetközi színtér szociológiája

, : A visszájára forduló világ. A nemzetközi színtér szociológiája

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1998

Kiadó:

Aula Kiadó

Kategóriák:

Politika Szociológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

254 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9639078611

tartalom:

"A nemzetközi színtéren mindinkább jelen lévő egyén mozgásterét egyidejűleg három irányból ránehezedő nyomás határolja be: állampolgárságának betartására szólítja fel az állam; az utilitarista szempontoknak való megfeleltetést kérik tőle számon a transznacionális aktorok; az önazonosság házalói pedig a közösségiség tradicionális létformáira sarkallják. Mindezek következtében a nemzetközi mozgástér vitán felül megújult: e nyomások egybeesése ellentmondásos és nem egyszer ellenséges mozgósítások forrása, miközben aláássa, e háromfajta szereplő legitimitását és cselekvőképességét is, s ezáltal megalkuvásra, egymáshoz való alkalmazkodásra és néha még az egymással való szövetkezésre is készteti őket. Ily módon egyrészt az államok szuverenitásán foltot ejtő és azt megkerülő transznacionális áramlásokat lépten-nyomon éppen maguk az államok "hangszerelik"; másrészt a nemzetállamok vallási, etnikai vagy törzsi törésvonalaik mentén egyre több engedményt tesznek az "identitás ébredés" követeléseinek. Mindez messzeható következményekkel jár a béke s háború kérdéseire éppúgy, mint a nemzetközi kapcsolatok mindennapi működésére: legyen szó az eseti beavatkozásokról rövid távon vagy a szabályozás illúziójába vetett hitről hosszú távon, mindenesetre a nemzetközi színtérnek ez a fajta hibrid áramköre a világ alapvető fordulatát kísérő fájdalmakat idézi."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!