TÖRTÉNELEM / Politika kategória termékei
Pártrendszerek. Nyugat-Európa, Közép-Európa, Magyarország

: Pártrendszerek. Nyugat-Európa, Közép-Európa, Magyarország

Kiadás:

Budapest, 2001

Kiadó:

Századvég Kiadó

Kategóriák:

Politika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

383 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9639211184

tartalom:

"1990 óta foglalkozom a modern pártok és a pártrendszerek működésével. Először kifejezetten a magyar pártrendszer kialakulása érdekelt, s ezen belül is kiemelten az, milyen mélyen húzódó, sajátos okok formálták a pártrendszer arculatát, ideológiai-politikai tagoltságát, a pártverseny jellegét. Ezek az elemzések gyorsan elvezettek az összehasonlítás szükségességének felismeréséig: érdemben csak akkor analizálhatjuk a magyar pártrendszert, ha megvizsgáljuk a fejlett nyugat-európai pártrendszereket is, a "mintát". De az összehasonlító vizsgálat világossá tette, a magyar pártrendszer nem önmagában áll. A tranzitológiai elemzések rámutattak arra, hogy a kommunizmustól-szocializmustól megszabaduló új kelet- és közép-európai demokráciák pártrendszereinek jellegében, működésében igen hasonló vonások fedezhetők fel. Az alábbi kötetben közölt, pártokkal és pártrendszerekkel foglalkozó tanulmányaimat 1993 és 2000 között írtam. A könyv első részében a magyar pártrendszerrel foglalkozom, a kialakulástól kezdve egészen a legutóbbi évek fejleményeiig. A második részben Kelet- és Közép-Európa van terítéken, a harmadikban pedig két fejlett nyugat-európai ország (Németország és Ausztria) pártrendszereit vizsgálom. A negyedik részben a nyugat-európai, illetve a kelet- és közép-európai pártrendszerek összehasonlító vizsgálatára teszek kísérletet. Végezetül arra igyekeztem választ keresni, hogy milyen "sors várhat a pártokra a XXI. században. Vajon száz-százötven éves "tündöklés" után meg tudnak-e maradni a politikai folyamatok elsődleges regula-lóinak, avagy fokozatosan háttérbe szorulnak, s feladataikat más politikai, társadalmi szerveződések veszik át? Abban reménykedem, hogy könyvem egyaránt használható lesz a politikatudomány művelői, a kutatók és oktatók, illetve a politikai folyamatok mélyebb megértésére vágyakozó olvasók számára, s nem kevésbé remélem, hogy munkám az egyetemi politikatudományi oktatásban is megtalálja a maga helyét." (Fritz Tamás)

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!