TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Pszichológia kategória termékei
A zenei képességek pszichológiája

: A zenei képességek pszichológiája

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1963

Kiadó:

Tankönyvkiadó

Kategóriák:

Pszichológia Zene

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

380 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

"A hazánkban kifejlődött kulturális forradalom következtében soha nem sejtett hatalmas tömegek lépnek kapcsolatba a művészetekkel. Ez a körülmény új és sürgető feladatokat állít a művészetpedagógia elé. E téren a múltban alig törődtek mással, mint a szakemberek képzésével, a tehetségek válogatásával és kiművelésével, s a művészet-pedagógia "segédtudományai"-nak kialakulását - így a zenelélektanét is - ez a helyzet határozta meg. Napjainkban a művészetek társadalmi hatásának érvényesítése elsőrendű feladattá vált. A művészet-pedagógiának új igények kielégítésében kell közreműködnie; a megszerzett művelődési lehetőségeket a néptömegek minél nagyobb mértékű hozzáértésének kifejlesztésével teljes értékre kell emelnie. Hogy ezt sikerrel, kellő szakmai biztonsággal végezhesse, elmaradhatatlan kötelessége a művészet és a tömegek közötti messzemenő vonatkozások megismerése és tudományos elemzése. Enélkül nem alakíthatja ki azokat a módszereket, amelyek a néptömegeknek a művészetbe való bevezetését eredményesen szolgálhatják. "A zene mindenkié" - ez a címe Kodály nevezetes tanulmánygyűjteményének. Egyúttal program is úgy, hogy kifejtése, alkalmazása elvezet a tömegek zenei műveltségéhez. A megfelelő eljárások már kisgyermekkorban alkalmazandók, folytatásuk pedig az óvoda és az általános iskola feladata. Ha pedig ez így van, és így helyes, akkor nem lehet kétséges, hogy a nevelőknek a zenei képességek mivoltával és fejlesztésének módozataival meg kell ismerkedniük. Erre tanít e munka szerzője, a kiváló szovjet tudós, B. M. Tyeplov. Átfogó tartalmú, magasrendű pszichológiai kultúrát sugárzó művének magyarországi megismerése szinte parancsoló szükségesség. Tyeplov professzor kitűnő rendszerrel tárja elénk vizsgálati eredményeit és zene-pszichológiai kérdésekben kialakított nézeteit. Kiindul a zenei tehetség mivoltából, és sorra veszi elemeit. Az elemeket fontosságuk sorrendjében tárgyalja, majd kitér összefüggéseikre. Módszere szigorúan tudományos, de lelkiismeretesen ügyel, hogy következtetései a mindennapi gyakorlatnak hasznára legyenek. Vagyis példát mutat az elmélet és gyakorlat egységére, a tudomány helyes alkalmazására, mert enélkül a fent említett törekvések nem járhatnak sikerrel. Különösen értékes, hogy elsőnek a zene felfogásának legalapvetőbb feltételét, a művészi élményt tárgyalja. Erre nem lehet elég nyomatékkal felhívni nevelőink figyelmét. E fejezetben olyan indítékot lelnek, amelyek egész működésük alapjául szolgálhatnak, és elgondolkoztató mivoltukban további önképzésre sarkallnak."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!