SZÉPIRODALOM / Regény, elbeszélés kategória termékei
Az ismeretlen katona

: Az ismeretlen katona

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1982

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Regény, elbeszélés Finn irodalom

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

A Finn Irodalom Könyvtára

Terjedelem:

380 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632716485

tartalom:

"Elindul egy kis nép kis serege, magukat nagy - és hódításra termett - nép hivatottjainak vélő tisztek parancsára, hazafiságot nacionalista önteltséggé dagasztó szólamviharban: hódítani. Évek múlva visszaérkezik a haza régi határára, aki megmaradt a kis seregből: abból a kis csapatból, amelyről ez a regény szól, alig néhány ember, és abból a kis csapatból, amelyben már a sereg indulásakor is alig akadt közkatona, tizedes, aki hőse akart volna lenni a háborúnak. Az 1941-1944-es háború krónikájáé is ez a regény, esztendőké, amikor a finn hadsereg a német hódítók szövetségeseként hadat viselt a Szovjetunió ellen. Sokkal inkább krónikája azonban az ismeretlen katonák szenvedéseinek, félelmeinek, értelmetlen halálok sokaságának. Nagyralátó tisztek és csak békességben élni akaró névtelenek ellentéteinek. Szólamok és rettentő, halálos valóság ellentétének. Lázadó ismeretlen katona regénye ez: irgalmatlanul leleplező, az ismeretlenek gyötrelmeinek és halálának, törvényszerű elpusztításának leírásában kegyetlenül következetes. A nacionalista illúziók szétszaggatásának feladatát vállalta hazájában Väinö Linna. Az illúziórombolással kiváltott heves vitákat, megbotránkozást is. A hódító háború elleni tiltakozást is, és ezt az utóbbi feladatot úgy, hogy testes regényében szinte meg sem jelenik a szovjet hadsereg, amelyet mindvégig "ellenségnek" kell hívni: csak egy védekező, majd álljt parancsoló, majd ellentámadásba lendülő óriási erő áll mindvégig szemben, túlsó lövészárkokban, dombok és mocsarak túlfelén, s az emitt küzdők és halálraítéltek - milyen sokáig mégis engedelmesek - céltalanságtudatával áll szemben. Az erő és a halálra szánt erőtlenség kísérteties szembesítése bizonyítja, hogy kinek az oldalán van az igazság. Tisztek, karrieristák, főtisztek, nacionalista hőzöngők és ismeretlen alárendeltjeik közt feszülő ellentét bizonyítja, hogy kinek az érdeke volt az 1941-1944-es támadó finn háború: nem a népé."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!