ANTIK-VARIA / Régi nyomtatványok kategória termékei
Enchiridion

: Enchiridion

Kiadás:

Jaurini (Győr), 1750

Kiadó:

Streibig

Kategóriák:

Régi nyomtatványok Kereszténység Latin nyelv

Nyelv:

Latin

Terjedelem:

208 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

Padányí Biró Márton (Padány, 1693 – Veszprém, 1762) magyar katolikus főpap, organizátor, mai szóhasználattal szólva: a barokk-kori katolikus "road-show" nagymestere volt. Fáradhatatlanul szervezte, vezette a búcsúkat. A természeti csapásokat is a lelkek építésére használta fel, a veszteségekből erényeket kovácsolt. A néplélek nagy búvára. Az állatok védőszentjének, Szent Vendelnek az életrajzát megírta (halála után kinyomtatták). A marhavész elmúltával körmenetet szervezett. a védőszentek kultuszát elmélyítette, Szt. Márton ereklyét hozatott Rómából. A liturgikus évre nagy gondot fordított, év elején és végén a Veni Sancte és Te Deum el nem maradhatott. Az ünnepnapok megszentelését megkövetelte, a templomok és temetők tisztaságát úgyszintén. Plébánosaitól elvárta, hogy együtt éljenek és érezzenek híveikkel - "mindenütt ott kell lenni", vallotta.
A magyar protestáns főurak küldöttsége személyes és mintegy egyórás kihallgatáson adta elő panaszait és írásos kérvényét Mária Teréziánál 1749 júliusában, akitől az újhitűek védelmüket is kérték. Nagy sikerrel jártak.
Biró írásban foglalkozott memorandumukkal, írásának címe: Enchiridion. Ez "botránykő" lett. Művében teológiai, apologetikai biblikus, történelmi és politikai érvekkel igazolja az újhitűek eretnek voltát. Bevételüket érvénytelennek tartotta, legfeljebb megtűrtnek tekinthette őket.
forrás: http://padanyi.uni-pannon.hu/padanyipuspok.php
 

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!