ANTIK-VARIA / Régi nyomtatványok kategória termékei
Megrövidíttetet Ige, az az Prédikátios Könyv ... III., II. rész

: Megrövidíttetet Ige, az az Prédikátios Könyv ... III., II. rész

Kiadás:

Bécs, 1692

Kiadó:

Sischowitz Mátyás

Kategóriák:

Régi nyomtatványok Kereszténység

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

184 p., 369-552 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

Illyés András (Csíkszentgyörgy, 1637. - Nagyszombat, 1704.) bölcseleti doktor, erdélyi katolikus püspök. A Szent Adalbert szemináriumban tanult és 1663-ban bölcseleti doktor lett, ezután Rómába küldték teológiára. Visszatérve hazájába, 1668-ban vásárúti plébános volt és 1676. április 24-én pozsonyi kanonok lett. 1677. januárjában azért küldték ki a jókai plébánia administratorának, hogy a protestánsoktól visszafoglalt plébánián nagyobb tekintélyt képviseljen; de csak 1678. áprilisáig maradt ott, mert nem akart a zavargó népség között élni és visszatért a pozsonyi káptalanba, ahol olvasó-kanonokká léptették elő. 1696. január 19-én erdélyi püspökké nevezték ki (közben 1691. körül nagyszebeni prépost, 1796. április 19-én Szent István vértanúról nevezett prépost, esztergomi kanonok s pilisi apát lett). 1697. május 13-án érkezett Kolozsvárra, május 18-án Gyulafehérvárra, ahol másnap az első misét mondta száz év óta (miután Erdélynek közel egy évszázadig nem volt fölszentelt püspöke). Erdélyben azonban nem tartózkodott soká, mert mint ő maga írja (Jóra Intő Énekecskék című 1702-ben megjelent műve címlapján) "Minekutánna Erdélybe bemenvén, és a hamisan elnyomattatott kevés pápistaságot meglátogatván, a diplomás eretnekektől Magyarországba kijönni kényszeríttetett". Október 9-én már visszatért Nagyszombatba, ahol 1698-ban a Szentháromság oltárát és 1699-ben a Szent Miklós-templom oltárát újraépíttette. 1703-ban meglátogatta alvinci székhelyét. 1704. október 4-én visszatért Nagyszombatba. Hitszónokként rendkivüli buzgóságot fejtett ki; az irodalom terén szintén tevékeny volt, ő maga írja 1696-ban, hogy 28 igen hasznos és szükséges egyházi könyvet írt, melyek közül 22-t világosságra is bocsátott.

leírás:

A 3 . rész az 184. oldalig van meg, majd minden különösebb átmenet nélkül keződik a 2. kötet, a 369. oldaltól.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!