SZÉPIRODALOM / Spanyol irodalom kategória termékei
Celestina. Calisto és Melibea tragikomédiája

: Celestina. Calisto és Melibea tragikomédiája

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 2010

Kiadó:

Eötvös József Könyvkiadó

Kategóriák:

Spanyol irodalom Dráma

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

207 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9789639955165

tartalom:

""Isteni volna, ha nem volna annyira emberi" - írja Cervantes a Celestináról, a korai spanyol reneszánsz irodalom legkimagaslóbb alkotásáról több mint száz évvel a mű első megjelenése után. S valóban, ez a 15-16. század fordulóján keletkezett, a világirodalomban is szinte egyedülálló remekmű - noha szerzője, a klasszikus görög és latin műveltségű Fernando de Rojas szánja - éppúgy bámulatba ejt vaskosan emberi arcával, a válsággal küzdő átmeneti kor illúziótlan rajzával, az emberi szenvedélyek kendőzetlen és pontos ábrázolásával, a korabeli spanyol városi élet lenyűgözően hiteles atmoszférájával, mint naivságig mesterkéletlen meseszövésének romolhatatlan üdeségével. Rojas a széphistóriák természetességével rajzolja meg a szerelmesek - Calisto és Melibea -sorsának hol mulattató, hol szívszorító vagy éppen tragikus fordulatait, s mint az emberi lélek és jellem kitűnő ismerője, megteremti Celestinát, az örök kerítőnő páratlan figuráját. A hajdani örömlány megöregedvén, korához és helyzetéhez illő foglalkozást választ: szerelmesek közt közvetít, légyottokat szervez, s boszorkányos ügyességgel gyógyít testet és lelket. Csavaros eszével, szókimondó, olykor közönséges beszédével és ördögi ügyességével szinte mindent sikerül elérnie, de a halált ő sem tudja kivédeni: pénzsóvársága lesz a veszte. A helyzeteknek megfelelően hol rövid, pergő, hol monológszerűen hosszú párbeszédekből felépülő, tökéletesen megszerkesztett műben sokan az első európai regényt, mások az első modern európai drámát üdvözlik. Sajátos pikareszk figurái a spanyol alvilág hőseinek, Lazarillo de Tormesnek és társainak közvetlen elődei a spanyol irodalomban."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!