TÖRTÉNELEM / Egyetemes történelem kategória termékei
A boszorkányok ügyvédje. A baszk boszorkányság és a spanyol inkvizíció (1609-1614)

: A boszorkányok ügyvédje. A baszk boszorkányság és a spanyol inkvizíció (1609-1614)

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1988

Kiadó:

Kossuth Könyvkiadó

Kategóriák:

Egyetemes történelem Spanyolország

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

353 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9630932571

tartalom:

"1609-1614: a történelem legnagyobb boszorkánypere a Pireneusok baszkok lakta vidékein. 2000 boszorkányvallomás, 5000 gyanúsított - kisgyerekek, férfiak, nők, papok. Letartóztatások, tömeghisztéria, pánik, lincselések, prédikációs keresztes hadjárat, megdöbbentően életszerű és egybecsengő vallomások az "ördög szektájának" gonosz praktikáiról, szörnyűséges és undok rítusairól, fajtalankodásairól, emberhús-lakomáiról. A 45 éves pap és egyházjogász, Alonso de Salazar Frías, a logrofiói törvényszék inkvizítoraként a per első (és egyben utolsó) auto de féjének előkészítése s nyolc hónapos vizitációs útja során - két kollégájával szöges ellentétben - erre a szilárd meggyőződésre jut: "Sem boszorkányok, sem megrontottak nem léteztek, amíg nem beszéltek s írtak róluk." A szkeptikusok álláspontja kemény harcban a spanyol inkvizíció vezető fórumain is felülkerekedik: spanyol földön egy évszázaddal korábban ér véget a boszorkányok - nem az eretnekek! - égetése, mint Európa más tájain. A dán szerző - a koppenhágai Néprajzi Múzeum igazgatója - Madridban megtalálta a per kivételesen gazdag iratanyagát. A páratlan, a szakmában világhírűvé vált leletet feldolgozó könyve - mely az amerikai, dán és spanyol kiadás után most magyarul is napvilágot lát, szakembernek és laikusnak egyaránt izgalmas olvasmány. Az eseményeket rekonstruálva életközelbe hozza a falvak-városkák világát és lakosait, a kor népi és értelmiségi gondolatvilágát, az inkvizíció titokzatos birodalmának apparátusát, szabályait és működését - az auto defe elrettentően ünnepélyes szertartásától a napi ügyintézés apró részleteiig, a komoly vitáktól a személyes torzsalkodásokig. Emellett korszerű, magas színvonalú történeti-néprajzi-szociálpszichológiai elemzést ad a boszorkányjelenség és a boszorkányhisztéria természetéről, társadalmi és lélektani alapjairól, a kérdéskör polemikus tudománytörténeti áttekintésébe ágyazva. A könyvet 24 korabeli illusztráció, illetve okmányreprodukció és számos térkép gazdagítja."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!