SPORT ÉS PASSZIÓ / Sport kategória termékei
A kajak technika belső szerkezete

: A kajak technika belső szerkezete

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 2004

Kiadó:

Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Kategóriák:

Sport

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

113 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"Kívételesen nagy teljesítmények - bármelyik sportágban - csak a természet rendjét, törvényét követve jönnek létre. Az akadémikus tudomány lehet elegáns, de egy tudós igazán csak a természet szolgálatában, az élet értékét növelve válik hasznossá is. Az élő testek mozgástörvényeit a modellező biomechanika sikerrel tárhatja fel. A tudós mégis az állatok mozgásából tanulhat. Ezzel a bionika foglalkozik. A kajak technika belső szerkezete rendkívül bonyolult, ám egy világbajnok kajakozó mozgása a működésében egyszerű. Ha felismerte már és alkalmazza a "barracuda" effektust. Kemecsey Imre edzői életművének s jelen könyvének is ez a titka: a kreatív egyszerűség. Ez benne a zseniális. Mindig az Egészet látja, s abban elemzi rendkívül árnyaltan a részt, például az erőköröket. Biomechanikát művel, de úgy, hogy a bionikából tanul. Biztonsággal tapint rá a sportági cselekvés kritikus mozzanatára, a mozdulatlan lapáttollban a fix pontra. Olyan ez, mint a sportlövészetben a 10-s lövés titka. Egy paradoxon: az elsütés pillanatában a mozdulatlan fegyver a mozgó rendszerben. Az optimálisan könnyed mozgás a hajó nagy erővel való vonszolása helyett, miként a cselgáncsban: utána engedni az ellenfél lendületének, hogy győzhessünk. A szerző tensegrity-elmélete a kajakozás ember-eszközrendszerű sportágában egy rendszerbe integrálja a sportolót, a hajót a lapáttal és a vízzel. Dinamikus rendszerszemlélete így válik biomechanikából mentális tréninggé, sőt - kimondatlanul mélylélektanná. A hajóval s lapáttal kibővült testséma és mozgásminta nála valójában a sportoló teljes személyisége, amelyet, akit úgy formál, hogy küszöbalatti mozgásélményeivel együtt győzni akarását is tudatosítja, mozgósítja. S teszi mindezt humorral, huncut fintorral az akadémikus tudomány (a pszichológia) felé, amikor rávilágít, hogy a kajakozó automatizáltan működő intelligenciája a hajótestet érzékelő nagyfarizom. A Szerzőnek "A kajak technika belső szerkezete" című jelen munkája nagy nyeresége a sportág szakirodalmának. Kemecsey Imre kivételesen eredeti személyiségének nagyságára utal szerénysége, sportbarátsága: megvallja, hogy ő a tanítványaitól is tanul." (Rókusfalvy Pál)

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!