SZÉPIRODALOM / Svéd irodalom kategória termékei
Drámák

: Drámák

Kiadás:

Budapest, 1984

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Svéd irodalom Dráma

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

A világirodalom klasszikusai

Terjedelem:

520 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630735202

tartalom:

A "cseléd fia" három átlagos sorsra elegendő érzelmi és lelki energiát égetett el életének hatvanhárom esztendejében. August Strindberg (1849-1912) az "ördögi viking", "a hálószoba pszichopata Don Quijotéja" - ahogy kortársai titulálták - az európai forradalmak bukása után vajúdó, majd önelégült és az első világkatasztrófa felé közelgő Európa színterén hadakozott az emberi megalázottság ellen: máig olyan párbajhős benyomását kelti, akinek először van kezében kard vagy tőr, de ösztöneitől tüzelve mégis úgy forgatja őket, hogy a végzetes sebet ő ejti a megfontolt, professzionista ellenfélen. "A harag zsenije" - írta róla Kosztolányi, s nemcsak költői ez a megállapítás, jogos is. Strindberg mást se tett írói munkássága során, mint gyűlölt, mert olyannyira vágyott a szeretetre, hogy a szeretet - mindennemű szeretet és harmónia - elkerülte, rettegvén e már emberfeletti igényű vágytól. A magányra, a társas kapcsolat hagyományos rendjére, a társadalmi és metafizikai értelemben vett ember kompromisszumára alkalmatlan magányos ember - férfi! - primer élményei zúdulnak ránk drámáiból, Az apá-tól egészen a Kísértetszonátá-ig. Legyen az naturalista végzetdráma vagy az expresszionizmust, szürrealizmust előlegező transzcendens mesejáték: a formákat robbanással fenyegető indulat mindig Strindbergé. És ebből az indulatból, elfogultságból, önemésztésből, "modern paranoiából" máig olyan elemek villannak elő, amelyek vezérmotívumszerű szerepét a legújabb drámairodalomban is felfedezhetjük. Mint témát és formát egyaránt. Ibsent utálta. A klasszikusabb lelki alkatú, az önfegyelemre adó norvég azonban mégis ott tartotta az izgága svéd portréját szobája falán, és megjósolta: "Van valaki, aki nálam is nagyobb lesz." Strindbergre gondolt. Nem tévedett. Ez a kötet - ilyen méretekben - először próbálja Magyarországon igazolni Henrik Ibsen igazát.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!