Tarján Róbert (1913 – 1979.) egyetemi tanár, az orvostudományok doktora, a közegészségtan járványtan szakorvosa.
Egyetemi tanulmányait Budapesten végezte és 1937-ben fejezte be. A diploma megszerzése után az Apponyi Poliklinika II. belgyógyászati osztályán dolgozott. Ugyanakkor a kórház diétás orvosi feladatait is ellátta. 1945-ben került az Országos Közegészségügyi Intézet népélelmezési osztályára (1970-től Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet). 1949-ben a Gazdasági Főtanács létrehozta az Élelmezéstudományi Intézetet, amelynek élére őt nevezték ki. 1966-ban „A magyar néptáplálkozás – Kedvező és kedvezőtlen jelenségek a magyar néptáplálkozásban” c. tanulmányával elnyerte el az orvostudományok doktora fokozatot. 1962-ben az OTKI-ban élelmezés-egészségtani tanszék létesült, amelynek ő lett a vezetője. Részt vett a diétásnővér-képzés megindításában, valamint a Vendéglátóipari Főiskola élelmezéstudományi tanszékének megszervezésében is. Tagja volt az MTA több bizottságának, elnöke, majd örökös tiszteletbeli elnöke a Magyar Táplálkozástudományi Társaságnak, alelnöke a Magyar Higiénikusok Társaságának. Tagja volt a WHO Szakértői Tanácsának, tanácsadója a FAO/WHO Codex Alimentariusnak.
SPORT ÉS PASSZIÓ / Szakácskönyv, gasztronómia kategória termékei
Tarján Róbert: A helyes táplálkozás
Kiadás:
Budapest, 1960
Kiadó:
Kategóriák:
Szakácskönyv, gasztronómia Egészségügy
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
30 p.
Kötésmód:
papír