"Aktivációs analízist először a magyar származású Nobel-díjas Hevesy György alkalmazott 1936-ban. Az eljárás a műszeres kémiai analízis olyan ága, amely a vizsgálandó minta elemi összetételének (valamint a nitrogéntartalomból számított fehérjetartalmának) mennyiségi meghatározására alkalmas. A mérés elve az, hogy a mintát besugározzák, és a besugárzás következtében keletkező, a minta összetételére jellemző sugárzást elemzik. A módszer a különböző sugárforrások, a számítógépes irányítás és adatfeldolgozás egyre szélesebb körű alkalmazása következtében terjed. Lehetőséget nyújt az élelmiszerek, a takarmányok mikroelem-tartalmának, fehérjetartalmának, szennyező nehézfém-tartalmának meghatározására. Előnye, hogy viszonylag gyors, és gyakran roncsolásmentesen is alkalmazható módszer. A szerző nem pusztán csak az aktivációs analízist mutatja be, hanem be is illeszti az eljárást a műszeres analitika nagy családjába. Egyúttal áttekintést is ad a kapcsolódó magfizikai fogalmakról és eszközökről. Mindezt úgy, hogy a közepes természettudományi képzettségű szakember számára semmiféle nehézséget nem okoz a megértése."
MEZŐGAZDASÁG / Élelmiszeripar kategória termékei
Szabó S. András: Aktivációs analízis az élelmiszer-kémiában
Kiadás:
Budapest, 1986
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
215 p.
Kötésmód:
egészvászon
ISBN:
9632322169