"A kötet tíz fő fejezetre tagolódik. Az I. fejezet a konzervipar jelenlegi helyzetét és jövőjét mutatja be. A II. a tartósítási eljárások elméleti alapjait tartalmazza. A hőközléses, vízelvonásos, savanyításos, vegyszeres és egyéb tartósítási módok elméletét. A III. az ipar növényi "nyersanyagait" mutatja be, és a termeltetésükkel kapcsolatos teendőket. A IV. a gépekről, eszközökről és egyéb berendezések ről szól. Nem gépészekhez, hanem inkább a szakma technológusaihoz. A gépek rövid működési elve, teljesítménye, előnye, hátránya alkotja a leírási sémát. Az V. a különféle gyümölcs-és zöldségkészítmények technológiai leírása. Rövid, receptszerű részletekből áll. Zöldségkonzervekről, befőttekről, gyümölcslevekről és -szörpökről, ivólevekről, gyümölcsborokról, savanyúságokról, gyermekételekről, gyorsfagyasztott gyümölcsökről és zöldségekről, valamint szárított termékekről szól. A VI. bemutatja a csomagolóanyagokat, pontosabban a fehérlemez-, az alumínium-, az üveg- és a műanyag-csomagolást. Részletes fejezet, mert a sokféle csomagolók gyártási technológiáját is leírja, a típusok és a felhasználhatóság mellett. A VII. az energiagazdálkodás elméletét tartalmazza. Külön-külön a melegüzemit, a szárítóüzemit és a hűtőüzemit. A VIII. összefoglalja a konzervipari vizsgálati és értékelő módszereket és meghatározza végzésük módját. A IX. lényegében az utolsó szakmai fejezet az üzemi higiénéről és ellenőrzésről. Ezután a X. fejezet egészíti ki az anyagot, a felhasznált irodalmi forrásokat fejezetenként felsorolva."
SPORT ÉS PASSZIÓ / Szakácskönyv, gasztronómia kategória termékei
Konzervipari zsebkönyv gyümölcsök és zöldségfélék tartósipari feldolgozásához
Szerkesztő:
Gyönös Károly Kardos Ernő Szenes Endréné
Kiadás:
Budapest, 1972
Kiadó:
Kategóriák:
Szakácskönyv, gasztronómia Élelmiszeripar
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
693 p.
Kötésmód:
egészvászon