MŰVÉSZET / Képzőművészet kategória termékei
Vigh Tamás

: Vigh Tamás

Kiadás:

Budapest, 1983

Kiadó:

Corvina Kiadó

Kategóriák:

Képzőművészet Szobrászat

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Corvina Műterem

Terjedelem:

72 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9631313379

tartalom:

Vígh Tamás (Csillaghegy, 1926. február 28. – Budapest, 2010. szeptember 18.) Kossuth-díjas magyar szobrász- és éremművész. 

A Főiskolán 1952-ben végzett, diplomamunkája, az Éneklő ifjúság nagy sikert aratott. A kétalakos szobor egyértelműen mutatja a mester hatását, de a ruhák redőzése mintha már megelőlegeznék a későbbi, érett szobrász stílusát. Készített egy Kecskék című szobrot is, amiről Ferenczy Béni a következőt írta neki: „Láttam a kecskéket. Kitűnő munka. De már elég volt a kitűnő munkákból. Most már valami olyat kell csinálni, ami nem tetszik senkinek, csak nekünk.” E szavak kapcsán gondoljunk Ferenczy Béni híres „vézna” Petőfi-szobrára, ami szakított a hamis idealizálással, a kritika szinte általános viszolygása mellett. Ezek a meglepő szavak kihatottak Vígh Tamás egész életére, egész művészetére: soha nem állt be a sorba, saját értékrendjét tartotta mérvadónak, és ebből fakadt az is, hogy a későbbiekben számos köztéri szobortervét, főleg emlékműtervét utasították el, vagy „csak” egyszerűen nem valósították meg. Nem sok olyan művész van, akinek a Kádár-korszakban annyi tervét dobták volna vissza, mint Vígh Tamásnak. Ő ugyanis nem szakította ketté magában a szobrászt és a köztéri szobrászt.

Vígh Tamás 1992-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Művei számos közgyűjteményben megtalálhatók, például a Magyar Nemzeti Galériában (Budapest), a Janus Pannonius Múzeumban (Pécs), a Fővárosi Képtárban (Budapest), a Bolgár Nemzeti Múzeumba...

a wikipedia szócikke alapján

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

800 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!