TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Szociológia kategória termékei
A társadalomtudományi fogalmak logikája. Klasszikus tudományfilozófiai írások

A társadalomtudományi fogalmak logikája. Klasszikus tudományfilozófiai írások

Szerkesztő:

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 2005

Kiadó:

Helikon Kiadó

Kategóriák:

Szociológia

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Bertalan László Társadalomtudományi Könyvtár

Terjedelem:

240 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

963208909x

tartalom:

E könyv - a Bertalan László Társadalomtudományi Könyvtár első kötete - olyan írásokat tartalmaz, amelyeket a sorozat névadója, Bertalan László válogatott és szerkesztett 1978 és 1987 között a Szociológia című folyóirat Tájékozódás rovata számára. Méltányosnak és hasznosnak tartottuk a sorozatot ezzel a kötettel elindítani. A kötetben az empirikus tudományokban alkalmazott fogalomalkotási eljárások logikai és metodológiai hátterét vizsgáló írások szerepelnek, különös tekintettel a társadalomtudományra. Az első fejezet szemelvényei a tudományos fogalomalkotás néhány általános kérdését vizsgálják: az osztályozási (kvalitatív) és rendezési (komparatív és kvantitatív) fogalmakat, a klasszifikációs eljárások és rendszerek elméletét (a taxonómiát), a tipológiai módszereket, valamint az osztályozási és szélső (tiszta) típusokat. A második fejezet a társadalomtudományban használatos ideáltípusok elméleti kérdéseiről szóló írásokat közöl: az ideáltípus klasszikus fogalmáról, az ideáltípusok rendezési funkciójáról, az ideáltípusok és az empirikus típusok (reáltípusok), valamint az alakzatfogalmak és a hatásrendszerek (modellek) különbözőségéről. A harmadik fejezetben az alakzatfogalmak és a hatásrendszerek relációs-logikai elemzését nyújtó írások kaptak helyet: a komplexus, a tagolódás és a korrespondencia fogalmán keresztül ismerkedhetünk meg az alakzat és a hatásrendszer analitikus definíciójával, majd az alakzatfogalmaknak a "rész-egész" problematikához fűződő kapcsolatával.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!