TUDÁSFORRÁSOK / Szótár kategória termékei
Szociológiai műszótár

: Szociológiai műszótár

Kiadás:

Budapest, 1944

Kiadó:

Pantheon Irodalmi Intézet Rt.

Kategóriák:

Szótár Szociológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

98 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"Az olvasó ne feledje, hogy nem lexikonról, és nem tudós "meghatározások" közléséről van szó, hanem arról, hogy minél rövidebben rátaláljunk egy szó jelentésének - vagy jelentéseinek lényegére. Ezrével rajzanak ma oly szólamok, melyeknek a legfelkészültebb szó-magyarázó sem tudja pontos jelentését megadni. Ezt a ma meglévő homályosságot sokszor jeleztük. Magában a szakirodalomban is sok a hiányosság: nem törekednek pontos, meghatározott és állandó szó-jelentésre, sőt teljesen megállapodott s leszögezett szó-jelentések nem a leggyakoribbak. Társadalom-filozófiai műszót elvileg keveset vettem fel, éppúgy, mint általában filozófiai, államtani és közgazdasági műszót is. Kissé többet a nálunk ismeretlen "viszonytanból". Nincs a műszótárban társadalom-politikai, sem lélektani szógyűjtés; csak egyes, homályos esetekre történik utalás, amelyek alulírottnak sajátos álláspontját megvilágítják ott, ahol épp mellőzetlen. Didaktikai célja is van a műszótárnak: az hogy társadalomvizsgáló rábukkanjon feldolgozandó témákra. Alig egy tizede a kérdéseknek van jó szakmunkában kidolgozva, rengeteg a teendő. A XIX. század individualista-polgári kultúrája csodálatosan érzéketlen volt a szociális kérdések felkarolása, sőt csupán elméleti feltárása iránt is. Ma ez már lehetetlen. A legsürgősebb szempontok tekintetbevételére néha csak utal a műszótár egy-egy szava. Irodalomra csak egész kivételesen, hiszen helyünk a közlésre nagyon kevés volt. Ezért szűkszavúak, néha csak felsorolásszerűek, az egyes szómagyarázatok. A szakember érezni fogja, mennyi munka, több évtized, van amögött, amidőn itt "csak" különböztetünk egy szó több jelentése között avagy "csak" rövid pár szóval állást foglalunk valamely, évtizedek óta homályos, vagy vitás kérdésben. Itt természetesen indokolásnak helye nincs és nem is lehet."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!