SZÉPIRODALOM / Vers kategória termékei
Mindenkori mesterek

: Mindenkori mesterek

Kiadás:

Budapest, 1977

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Vers Vegyes művészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

571 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632705742

tartalom:

""-Urám, ebből könyvet kellene csinálniá!" - mondta Kassák Lajos jó egy évtizeddel ezelőtt, meghallgatván azt a rádióműsort, amely modern költők festőkről, festményekről írott verseiből s a kortárs-kapcsolatnál mélyebb rokonság természetét jellemezni igyekvő kommentárból állt. Bátorítása nélkül aligha fogtam volna hozzá a könyvtárnyi verseskötet átnézéséhez, aligha merészeltem volna barátaimat rábeszélni, írjanak, fordítsanak ebbe a ki tudja, mikor megvalósuló antológiába. Kezdetben az anyaggyűjtés játék volt csupán, ürügy, hogy versekkel, albumok nézegetésével töltsem az időt, amit gyakorta sürgősebb tennivalóktól vagy az alvás óráiból loptam el. A versek mégis gyűltek, szaporodtak a képek is, s ahogy vastagodott a dosszié, úgy vált kényszerű feladattá a szórakozás. Egyre gyakrabban jutottak eszembe Kassák szavai, s nézegetve az Altamirától Robert Rauschenbergig sorjázó verseket, képeket, beláttam, hogy a két tükör mellé kell egy harmadik is. A Giovanni Arnolfini és Giovanna Cenani házasságkötését megörökítő Van Eyck-képről nem elég a vers, az eredetinek csak illúzióját adó reprodukció; el kell mondani, ki volt Van Eyck, mi van a képen, miért nem felejti el az ember soha többé, ha csak egyszer is látta. A játékból lassan munka lett, hiszen akadt vers, aminek közléséről nem tudtam lemondani, de egy hónapig nyomoztam, kinek melyik képéről szól. A többi már könnyű volt, csak leírtam azt, amit elmondtam volna az ismeretlen olvasónak, ha együtt olvassuk a verset, együtt nézzük a képet. Persze nem művészettörténet ez, csak élménybeszámoló. Költőké - képekről, szobrokról, épületekről - s a kommentátoré, aki a tolmács szerepére vállalkozott abban a reményben, hogy örömét másokkal is megoszthatja. Nem szakembereknek készült; játék és munka közben azokra gondoltam, akik múzeumokban, kiállításokon bizonytalanul-tétován állnak meg egy kép előtt, de kevés nekik a magnetofon személytelenül eldarált lexikonszövege egy frankért, két forintért. Ismeretnél többet akar adni ez a könyv - a felfedezés örömét és élményét, hogy a múzeum ne vasárnapi program, hanem hétköznapi szükséglet legyen."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!