SZÉPIRODALOM / Vers kategória termékei
Tükörtánc

: Tükörtánc

Kiadás:

Budapest, 1984

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Vers Finn irodalom

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

121 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9630731517

tartalom:

"Az 1893-ban született finn költő, Aaro Hellaakoski életműve meglehetősen társtalan a huszadik század első felének világirodalmában. Rilkét, Hermann Hessét szokás emlegetni vele kapcsolatban; a magyar olvasónak talán Adyt s a nyugatosokat idézi egy-egy költeménye. Lényegében, s pályája egészét tekintve, egyedülálló jelenség. Első korszakára a bravúrosan kötött formák s az erős énközpontúság jellemző, második szakaszában a lazább, szabadabb versbeszéd, s a keleti filozófiákkal rokon, az én elvesztésében boldogságot találó költemények válnak uralkodóvá. De lírája, tartalmaiban s formájában egyaránt, sokkal gazdagabb, mintsem e nagy tendenciák megvonásával érzékeltethető volna. Ha jellegzetesen szimbolista költőnek nevezzük, feltűnik, hogy kifejezésmódja olykor a szürrealizmusig ível, ha formagazdagságát dicsérjük, azt is meg kell említenünk, hogy nagyon is korán kísérletezik az élesen metszett, keményen megszaggatott szabad verssel. A megismerés utáni vágy s a megismerhetetlen világ ellentmondásai feszítik. Természetfilozófiákon edzett hite a groteszkségig fanyar istenversekben kondukál. Az északi erdők havas csapásainak, a finn táj áfonyás ízeinek költője, s a városiasodásé is; századunk szorongató bizonytalanságérzete hatja át. Nem-euklideszi világlátása magán viseli annak a változásnak jegyeit, melyet korunk fizikusai előidéztek ismeretelméleti gondolkozásunkban. Érzéki és érzékeny költő, az élet szellemi és anyagi titkait kutatja. Rendkívüli sokfélesége mégis egységes és egyéni, költészetét senkivel össze nem téveszthető, belső izzás feszíti mindvégig."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!