MŰVÉSZET / Zene kategória termékei
A magyar népzene ősrétegéről és néhány ősi hangszeréről

: A magyar népzene ősrétegéről és néhány ősi hangszeréről

Kiadás:

Debrecen, 1998

Kiadó:

Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi és Kultúrális Értékőrző Egyesület

Kategóriák:

Zene Népköltészet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Főnix Könyvek

Terjedelem:

72 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630357925

tartalom:

"A magyar nép finnugor származásával kapcsolatos első gondolatok térhódítása óta ezen a téren alapjában véve nem sokat változott a hivatalos őstörténet kutatás iránya és szemlélete. Az elméletet nyelvi párhuzamokkal támasztották alá. Ezen kívül gyakorlatilag igazán lényeges tények, más tudományágak eredményei, ezt kevéssé támogatják. Nem illenek a finnugor származást megerősítő tudományágak közé többek közt az antropológia, a népmesék, a mondák kutatási eredményei. Mást mutatnak a gasztronómiai párhuzamok, melyek a magyar, valamint a közép- és belső-ázsiai konyhák közt fennállnak. Nem illik a finnugor képbe a régi magyar harcmodor, fegyverhasználat és hiedelemvilág sem. Mások az ősi temetkezési szokások, a díszítőmotívumok, hogy csak néhány tényt említsünk. A népzenekutatás is igen kevés érvet sorakoztat fel a magyar-finnugor. Annál érdekesebbek viszont a magyar és a türk népek és az egyes hajdani lovaskultúrák leszármazottainak népzenei összefüggései... Az ősi magyar és türk típusú népzenék közti párhuzamokat nemcsak az énekelt dallamok jelenítik meg, hanem mindezt bizonyos hangszer használattal kapcsolatos összefüggések is megerősítik... A magyarság korai hangszer használatáról az írásos források igen gyéren emlékeznek meg. Ebből adódóan a tudományos szakirodalom többnyire azt a téves követkéztetést vonja le, mintha a legtöbb hangszerünket más népektől vettük volna át. A tények viszont azt mutatják, hogy a legtöbb európai hangszer ázsiai gyökerekkel rendelkezik... Az európai hangszerek ázsiai eredetéből adódik egy áthidalhatatlan ellentmondás is: hogy lehet az, hogy - szemlélettől függetlenül - az Ázsia felől, vagy az Ázsiából érkező magyarság nem ismerte ezeket a hangszereket? Olyannyira így lett volna, hogy az európai zenekultúrából kellett ezután átvennie az ázsiai gyökerű hangszereket?"

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!