MŰVÉSZET / Zene kategória termékei
A zenetörténet antológiája. Régi mesterek zenéje 1750-ig

A zenetörténet antológiája. Régi mesterek zenéje 1750-ig

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1974

Kiadó:

Zeneműkiadó

Kategóriák:

Zene

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

398 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9633300177

tartalom:

Az 1750 előtti zenének ez az első és máig egyetlen hazai gyűjteménye 1948-ban látott napvilágot, majd Tallián Tibor munkájaként kibővítve 1974-ben jelent meg újra. Megjelenésének ösztönzői ma ugyanazok, mint akkor voltak - azzal a különbséggel, hogy ma a sokkal nagyobb érdeklődés, a sokszorosan több zenét tanuló, és zene, kivált régi zene iránt érdeklődő az ösztönzést is megsokszorozza. A gyűjtemény azoknak készült, akik - akár tanulmányaik során, akár együttmuzsikálásban keresve örömüket - ennek a csaknem 2000 évnyi zenének anyaga után kutatnak, bizony még legnagyobb könyvtárainkban is csak gyér eredménnyel. Ezért ad a Példatár ízelítőt mindenből, a népdal, gregorián korális, trubadúr- és mesterdal egyszólamúságától a csírázó, majd virágbaboruló többszólamúságon, ismét egyszerű hangszerkíséretes szólóéneken, az énektől elváló, önállósuló hangszeres zenén át a műzene legnagyobb alkotásáig, a zenetörténet legalábbis egyik legnagyobb csúcsteljesítményéig, J. S. Bach életművéig. Nem tovább, mert hiszen Bachnak és kortársainak zenéjétől az anyag élő, hozzáférhető, hangversenyéletünknek is mindennapi kenyere. A gyakorlati s a történeti érdeklődés kettősségét követi a Példatár és Jegyzet kettőssége. A Példatár a belőle muzsikálni akarón könnyít mai kottaképével, a megszokott kulcsok, kottaértékek, ütemjelzések, kidolgozott continuo-szólamok, a szólamos írásmód alkalmazásával. A legújabb adatokkal, kutatási eredményekkel kiegészített jegyzetanyag pedig számot ad arról, miben tér el ez a kottakép az eredetitől, hol találja az érdeklődő a leghitelesebb forrásokat, legmegbízhatóbb új kiadásokat; emellett természetesen elemzi a példa zenei anyagát, és ezen messze túltekintve felméri a zeneszerző, a műfaj helyét, jelentőségét a zenetörténet egészében. Ez a kettősség teszi Bartha Dénes munkáját máig nélkülözhetetlen és pótolhatatlan kézikönyvvé, "kézikottává": a zenét egyre inkább csak hallgató korunkban a gyakorlati zenéléstől, a magunk örömére muzsikálástól elszakíthatatlan, sajátos formájú, de a maga nemében teljes, élő zenetörténetté.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!