MŰVÉSZET / Zene kategória termékei
Johann Sebastian Bach

: Johann Sebastian Bach

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1976

Kiadó:

Zeneműkiadó

Kategóriák:

Zene Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

293 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9633301416

tartalom:

A Bach-kutatás káprázatos fejlődést ért el a közelmúltban. E hatalmas és rendkívül összetett életmű minden vonatkozását ismételten át- és átvizsgálták. Új felfedezéseket tettek és sok jelentős részlet került napvilágra. Ilyen körülmények között helyénvalónak látszik, hogy leltározzuk jelenlegi ismereteinket, és új szálakat szőjünk a megnövekedett anyagba. Ez elsősorban az angol nyelvterületű országokban vált szükségessé. Könnyen kínálkozó ellenvetés, hogy ilyen tanulmány közzététele még ma is korai, hiszen a Bach-kutatás állandó mozgásban van, számos problémája változatlanul megoldatlan maradt. De még a megrögzött optimista sem tételezheti fel, hogy egyhamar végleges megoldásokra jutnánk, sőt valószínűbbnek látszik: bizonyos kérdésekre sohasem fog fény derülni. Efféle meggondolások bátorították a szerzőt ennek a Bach életéről és munkájáról szóló általános beszámolónak átnyújtására, jóllehet teljesen tisztában van azzal, hogy a jövő újabb bizonyítékai esetleg szükségessé teszik majd egyes speciális pontok revideálását. Tekintettel a téma roppant bonyolult mivoltára, az író egyaránt hálásan fogadja mind a helyesbítéseket, mint a további javaslatokat. Gyakorlati okokból választottuk külön az életrajzi anyagot a zenei elemzéstől. Ez utóbbinál, előadó-együttes szerint csoportosítva, a lehetőséghez képest időrendi sorrendben mutatjuk be Bach műveit. A szerző céljául tűzte ki, hogy Bach kompozícióinak valamennyi műfajában felvázolja a művészi fejlődés főbb vonalát. Jellegzetes példákat elemeztünk, de meg sem kíséreltük a komponista óriási termésében minden egyes mű külön-külön megvizsgálását. Bevezető fejezet foglalkozik a Bach által örökölt zenei formák történetével. Az egyedi problémákra vonatkozó bibliográfiai tájékoztatások lábjegyzetekben találhatók, az általánosabb természetű válogatott bibliográfiát a könyv végén helyeztük el. Kiindulópontul a szerző A Bach család című munkájának J. S. Bachról szóló fejezete szolgált. Ott a könyv átfogó terve kényszerű megszorításokat kívánt, és inkább csak felületesen mozgó feldolgozást tett szükségessé. Az író megkísérelte ennek kijavítását jelenlegi könyvében, mely nagyobb alaposságra és egyben fokozottabb korszerűségre törekszik. Bach életművének nemrégiben megállapított új kronológiája a korábbitól eltérő megvilágításba helyezi a zeneszerző alkotótevékenységének folyamatát. Robbanásszerűen feltörő alkotó periódusok váltakoztak a viszonylagos tétlenség fázisaival. Bach, ahogy ma látjuk, emberibb lett, noha vitathatatlanul a legmagasabb rendű géniusz maradt.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!