MŰVÉSZET / Zene kategória termékei
Palestrina ; Lassus

: Palestrina ; Lassus

Kiadás:

Budapest, 1969

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Zene Életrajz

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Kis Zenei Könyvtár

Terjedelem:

228 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

Palestrina olasz zeneszerző, az olaszországi Palestrinában született, s innen kapta nevét. A vokális polifónia legnagyobb mestere. Egyházi muzsikus, de világi művei is közkedveltek. Zenészi működését 19 éves korában a szülőváros főtemplomának karnagyaként kezdte. Első, nyomtatásban megjelent művét, III. Gyula pápának ajánlotta, aki fölismerte tehetségét és támogatta őt. Élete folyamán több templom karnagya volt, de végül 1571-től Rómában, a Szent Páter-székesegyházban dolgozott haláláig, mint a pápai kórus zeneszerzője. Lassus 1530- 32 körül Monsban született a késő reneszánsz legnagyobb franko-flamand zeneszerzője. Palestrinával ellentétben Lassus egész Európát beutazta, modora és alakja a reneszánsz világfi típusjegyeit viseli. A mons-i St. Nicolas-templomban énekesfiú volt, majd Ferdinando Gonzaga szicíliai alkirály Szicíliába és Milánóba vitte. Egy évig a lateráni St. Giovanni-templom karnagya volt, ahol 2 évvel később Palestrina is szolgált. 1555-ben visszatért szülőföldjére, és Antwerpenben telepedett le ekkor jelentek meg műveinek első nyomtatott kiadásai. A következő évben V. Albrecht bajor herceg meghívta a müncheni udvari kórushoz, amelynek később egészen haláláig, 1594-ig vezetője volt. 1560-tól a francia király évjáradékban részesítette, párizsi és itáliai útjain a zene fejedelmeként ünnepelték. Giovanni Gabrielit tanítványaként tarthatjuk számon. 1594. június 14-én halt meg Münchenben.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!