MŰVÉSZET / Zene kategória termékei
Zene mint párbeszéd. Monteverdi, Bach, Mozart

: Zene mint párbeszéd. Monteverdi, Bach, Mozart

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 2002

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Zene

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

398 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9630771233

tartalom:

"Bár a historikus előadó-művészet gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza, az általa felvetett problémát - azt a kérdést, hogy mi legyen a zenei interpretáció hitelességének mércéje - továbbra is, sőt újból időszerűvé teszi, hogy a komolyzene az ezredvégen a perifériára került. Ebben a felvetésben talán épp ez az előadói stílus az egész európai zenekultúra felélesztésének egyetlen lehetséges útja. Magyarországon, ahol csupán az 1980-as években kezdtek érdeklődni e mozgalom iránt, a historikus zenélés továbbra is élesen megosztja a zeneéletet. Bár az egyik alapítójának tartott és pápájának kikiáltott Nikolaus Harnoncourt azóta modern szimfonikus együttesek világsztárja lett, zenei és írásos megnyilvánulásai továbbra is őrzik különállásukat, és továbbra sem nélkülözik a botrány auráját. A karmestert nálunk a 2001-es újévi koncert óta a laikusok is megismerhették. Harnoncourt velős és tárgyilagos stílusa védjegyévé vált az egész historikus mozgalomnak. Első könyve, A beszédszerű zene 1988-ban jelent meg magyarul, és igen nagy port kavart. A jelen kötet írásai közül néhány általános kérdéseket érint, közérthetően ábrázol zenetörténeti fordulópontokat, valamint a zenei interpretáció alapkérdéseit taglalja. Az előbbieket követő tíz, konkrét művekhez kötődő írás a mester saját lemezeihez készült kísérőszöveg - az Új európai zenekultúra pilléreit alkotó három komponista: Monteverdi, Bach és Mozart műveiről. A szöveg nem a tudományos ezotéria, hanem a legjobb értelemben vett ismeretterjesztés szolgálatában áll, és képes összhangba hozni akár új kutatási eredményeket is a közérthetőség követelményeivel. A tárgyalt művek között szerepel - többek között - a L' Orleo, a Poppea megkoronázása, a János- és a Máté-passió, a Brandenburgi versenyek, valamint Mozart Requiem-je."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!