MŰVÉSZET / Zene kategória termékei
Zenei köztudat és nemzetiségi politika

: Zenei köztudat és nemzetiségi politika

Kiadás:

Budapest, 1979

Kiadó:

Zeneműkiadó

Kategóriák:

Zene Szociológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

202 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9633302722

tartalom:

"Az Ózd-vidéki munkásság dalainak szerzője ezúttal "kényes" kérdés vizsgálatát tűzte ki célul: konkrét zenei anyagon mutatja be a nemzetiségi kérdés jelentkezését és fejlődését a magyar-szlovák nyelvhatáron. Gömöri aratók, szüretelők zenei emlékei, szlovák vándoriparosok és -kereskedők dalai, magyar és szlovák katonadalok szemléltetik az egymás mellett, sokszor ugyanúgy elnyomott magyar és egyéb nemzetiségek életét, érzelmeit. Bemutatja az erőszakos magyarosítási törekvéseket, a nacionalizmus és irredentizmus, valamint a pánszláv mozgalom zenei vonatkozásait, a kivándorlók dalait, s végül a különböző nemzetiségek egymásratalálását a munkásmozgalom elvi alapjain. A dalközlők személyes emlékei, a nemzetiségi kérdéssel foglalkozó irodalom alapos ismerete, a saját gyűjtésű dalok segítségével tudományos alapon álló művet ad a szerző olvasói kezébe. A tájékozódást bőséges jegyzetanyag, betűrendes dalmutató, térkép, a dalközlők névsora s a kötet végén található dallamtár segíti. A parasztság és munkásság zenei emlékei, a munkásmozgalom hagyományai iránt érdeklődőknek különösen érdekes, tanulságos a korabeli fényképfelvételekkel is illusztrált könyv."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!