Egy kellemes vacsora után egy pohár jó ízű bor, egyike azoknak a dolgoknak, melyek – legalább is rövid időre – elégedetté teszik az embert. Ámde, hogy ez a „mégis szép a világ” érzés úrrá lehessen rajtunk, nem árt tudni, vajon milyen bort kell választani a remélhetően finom falatok mellé. Hát ez az! Mert az is számít, hogy miből áll az a kellemes vacsora.
Nos, ebből a kis könyvből ez pontosan kiolvasható. Tehát, hogy milyen borban úszik örömest a hal, vagy ázik a bélszín. Sőt az is, hogy milyen hőmérsékleten nyújtja maradéktalanul azt, ami benne van, benne lehet egy pohár napfényesen aranyló, vagy bársonyosan vöröslő nedűben.
Mindezek az információk persze csak apróságok, mindamellett, amit ez a kis lexikon nyújtani akar. Hiszen elsősorban közérthető útikalauz kíván lenni egy kíváncsiskodó pincézéshez, egy szomjat oltó (vagy: ébresztő) borkóstoláshoz, vagy szőlőhegyi kiránduláshoz, rendre bemutatva az illatos szőlőket, tüzes, kemény, vagy lágy, bársonyos borok százait (megmagyarázva persze, mikor mondhatjuk egy borra, hogy tüzes, vagy bársonyos), és segít abban is, hogy a derék borivó ember jó eséllyel felismerhesse, ha hibádzik kedvenc itala íze, színe, illata. Persze nem szőlészeti, borászati tankönyv ez a kis lexikon, de azért bőséges ismereteket nyújt ahhoz, hogy bárki mindig tisztában lehessen azzal, mi van a pohárban, vagy mit ígérnek szüret utánra a hamvas, napfényes, mosolygó szőlőszemek csalogatóan integetve a tőkék levelei mögül. Olvassanak bele s váljék egészségükre.
MEZŐGAZDASÁG / Borászat-szőlészet kategória termékei
Bor és szőlő kislexikon
Szerkesztő:
Kiadás:
Budapest, 2008
Kiadó:
Kategóriák:
Borászat-szőlészet Gyümölcstermesztés
Terjedelem:
229 p.
Kötésmód:
karton
ISBN:
9789633755457