Idestova négyszáz esztendeje, hogy a török Hódoltság idején Erdélyben megjelent a keleti arab ital: a török kávé, a „Fekete Leves”. A Hódoltság alatti Budán már voltak török kávéházak. Buda és Pest 1686-ban történt visszafoglalása után a két városban megjelentek az első polgári kávéfőzők, akik az üszkeiből felépülő testvérvárosok dolgozó polgárai és az ízig-vérig magyar kávésmesterségünk megteremtői lettek. Míg legtöbb mesterségünket a Nyugatról bevándorló kézművesek telepítették hozzánk, addig a kávésmesterség a Keletről érkezett Hazánkba és Pest-Budáról jutott fel Bécsbe. Bécs első kávékereskedői és kávéfőzői magyarországi magyarok, hódoltsági törökök, bosznák, rácok, örmények és görögök voltak. A pest-budai, majd budapesti Kávéház jóhíre-neve nem mai keletű: a Magyarországon járt régi utasok már másfél évszázaddal ezelőtt szerte vitték kávéházaink hírét-nevét és hirdették azt világszerte. Pesti-budai és óbudai kávéházaink mintegy négyszáz éve hordozói a három kisvárosból nagyvárossá, fővárossá, majd világvárossá: Budapestté lett egykori három város életformáinak. Városunk politikai, társadalmi, tudományos, irodalmi, művészeti és kereskedelmi élete harmadfélszáz év óta elválaszthatatlan kávéházaink életétől. A pest-budai kávésság és a kávéházak története nemcsak egy mesterség múltjának története, hanem a főváros politikai, művelődésben, erkölcstörténeti és szokástörténeti fejlődéséé is.
FÖLDRAJZ / Budapest kategória termékei
Bevilaqua Borsody Béla, Mazsáry Béla: Pest-budai kávéházak. Kávé és kávésmesterség II. kötet
Kiadás:
Budapest, 1935
Kiadó:
Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Rt.
Kategóriák:
Budapest Szakácskönyv, gasztronómia Művelődéstörténet
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
534-1466 p., ill.
Kötésmód:
papír