ANTIK-VARIA / Dedikált könyv kategória termékei
A nyírvidéki-rétközi kisvasút. A kisvasút története és lehetőségei az EU-ba tagolódó magyar vasúthálózaton és a hazai idegenforgalomban

: A nyírvidéki-rétközi kisvasút. A kisvasút története és lehetőségei az EU-ba tagolódó magyar vasúthálózaton és a hazai idegenforgalomban

Kiadás:

Budapest, 2002

Kiadó:

Krampács Bt.

Kategóriák:

Dedikált könyv Vasút

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Kisvasút történeti és idegenforgalmi könyvek

Terjedelem:

176 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9632040333

tartalom:

Az 1846-ban átadott Pest-Vác, majd alig több mint egy évvel később üzembe helyezett Pest-Szolnok vonalakat újabbak követték, s a Budapest centrikus magyar vasúthálózat vonalainak hossza 1870-ben mintegy 3,5 ezer kilométer volt. A magyarországi vasúthálózat kialakítására és fejlesztésére azért is volt nagy szükség, mert az ország közlekedésének fejlődése elmaradta gazdaság igényeitől. S ebben az osztrák császárság magyar szabadságharcot követő, elnyomó politikája éppen úgy szerepet játszott, mint a közlekedés és a szállítás színvonalának szánalmas elmaradottsága. Az 1867-es kiegyezés után hivatalba lépett, ún. második felelős kormány éppen ezért tekintette fontos feladatának a vasutak építését, az úthálózat és a vízi közlekedés fejlesztését. Magyarországra azonban - mint általában minden - a Habsburg-birodalmi érdekeket szolgáló központosítási törekvések, és legfőképpen a Rendi Alkotmány pontjaihoz és a kiváltságaihoz mereven ragaszkodó magyar arisztokrácia, a társadalom felső rétegének konzervativizmusa és érzéketlensége miatta vasúti fejlődés lendülete is csak jókora fáziskéséssel, csaknem fél évszázaddal később jutott el. S abban, hogy végre ide is eljutott, meghatározó szerepe volt a reformkor szellemisége iránt fogékony nemesek összefogásának, köztük a legnagyobb magyarnak, gróf Széchenyi Istvánnak, majd később Baross Gábornak, a "vasminiszternek" és munkatársainak.

leírás:

Dedikált példány.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!