TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
A relativitáselmélet filozófiai problémái

, : A relativitáselmélet filozófiai problémái

Kiadás:

Budapest, 1963

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Filozófia Fizika Relativitáselmélet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

351 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Ebben a kötetben kerül első ízben az olvasó kezébe viszonylag teljes kifejtésben az a kritikai elemzés, amelynek egyes részleteit 1961-ben és 1962-ben a Magyar Filozófiai Szemlében és a Magyar Tudományban, továbbá a Periodica Polytechnicában tettem közzé. Tanulmányomban Albert Einstein ismeretelméleti koncepcióját és a relativitáselmélet filozófiai tartalmát teszem vizsgálat tárgyává.
Vizsgálódásaimhoz Jánossy Lajosnak 1960 őszén az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tartott relativitáselméleti kollégiuma adta a legfőbb ösztönzést. Számomra az itt hallottak világossá tették, hogy Jánossy Lajosnak az általa megfogalmazott „Lorentz-elv”-re alapozott koncepciója a józan észnek és a dialektikus materialista filozófiának teljesen megfelelő magyarázatot nyújt a relativisztikus fizika által feltárt meglepő eredményekre. Nem tartottam azonban pontosnak az Einstein filozófiai felfogásáról mondott kritikáját. Beható viták sorozatában azután ebben a valóban bonyolult kérdésben is sikerült összeegyeztetnünk álláspontunkat.
Mint ismeretes, Einstein ismeretelméleti koncepciója körül egyébként is nagy viták folytak és folynak a nemzetközi filozófiai és fizikai irodalomban. A marxista filozófiai irodalomban korábban az a téves álláspont uralkodott, hogy Einstein koncepciója machista jellegű, az utóbbi években viszont, az ellenkező végletbe esve, ezt a koncepciót materialista jellegűnek nyilvánították. A valóságban azonban Einstein koncepcióját a panteisztikus racionalizmus, egy elég következetesen érvényesített objektív idealista állásfoglalás, a „világész” által teremtett harmóniába vetett hit jellemzi, amelyet ő maga „kozmikus vallásnak” nevez, és amely a relativitáselmélet filozófiai tartalmára is rányomja bélyegét." Elek Tibor előszavából

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

2 500 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!