SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Kultúra és nevelés

: Kultúra és nevelés

Kiadás:

Budapest, 1976

Kiadó:

Magyar Helikon

Kategóriák:

Magyar irodalom Pedagógia

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Eötvös József művei

Terjedelem:

525 p.

Kötésmód:

nyl

ISBN:

9632070925

tartalom:

"Eötvös József költőnek, írónak készült, de hamarosan bekapcsolódott a politikai életbe; beszédei, cikkei és legjobb irodalmi alkotásai bölcselkedő hajlamot mutatnak, sokoldalú műveltsége, nagy államelméleti tanulmánya a kor jelentős gondolkodói közé emelte; pályája utolsó szakaszában pedig kultuszminiszteri posztján a közélet gondjaiban őrlődő aktív politikusként teremtette meg közművelődésünk és iskolarendszerünk alapjait. Tevékenységének mindhárom ágát: a művészit, az elméletit és a politikait egységesen hatja át a meggyőződés, hogy az eszmék és az eszméket közvetítő kultúra döntően hat az egyén és a társadalom életére. "Ha van valami, amit korunk kiváló jellemének tekinthetünk: ez azon befolyás, melyet napjainkban szellemi tényezők, valamint az egyesnek, úgy az egész nemzetnek állására gyakorolnak" - írta 1870-ben. A "szellemi tényezők" a polgári fejlődés hajtóerői, meghatározó szerepük van az anyagi jólét megteremtésében, megszabják az oktatás tartalmát és a nevelés morális irányát. Eötvös e társadalmi hivatástudat jegyében lett a kulturális eszmények elkötelezett harcosa; a 19. század válságos, új dilemmákat felvető évtizedeiben szóban, írásban és tettben vitte tovább a 18. század örökségét. Korának meghatározó adottságait az eszmék és a valóság, a tervek és a lehetőségek konfliktusaiban élte át, vitákban és harcokban - ezt mutatják a kötetünkben szereplő írások, melyek műfajuk szerint is a művelődésügy közvetlen szolgálatára készültek. Irodalmi tanulmányai a társadalmi hasznosság jegyeit hangsúlyozzák az egyes művekben és az alkotói hivatástudatban; beszédei, cikkei, hivatalos iratai a vallásszabadság, az oktatás és nevelés ügyében folytatott harc gyakorlati teendőit állítják elénk, kulturális munkásságának küzdelmes útját. Sikerek és kudarcok közepette töretlen maradt benne a hit és a bizalom, hogy a szellemi emelkedésért végzett munka meghozza majd eredményeit az egyén, a nemzet és az emberiség javára."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!