Előre kell bocsátanom: imádom a sajtokat. Egy szép darab márványozottan penészes rokfort, egy diós sajttortaszelet éppúgy lázba tud hozni, mint kedvenc vendéglőm étlapján a „Ropogós camembert sajt rántva” névre hallgató jelesen egyszerű étek. Amerre járok, nem mulaszthatom el, hogy időről időre betérjek valamely jó hírű sajtüzletbe. Egyrészt csupán szemmel gyönyörködni a többszáz féle, változatos alakzatban, csomagolásban magukat kellető sajtban, másrészt egy-egy kis kóstolót választani az éppen kedvem szerint valóból.
Egy sajtüzlet mellett nem is lehetne csak úgy elmenni amikor az ajtóból megcsapja az ember orrát a semmi mással össze nem téveszthető sajtszag - muszáj az ízlelésnek is áldozni. Az igazi -ínyencnek persze nem mindegy, milyen sajtot fogyaszt. Más és más sajt illik a különféle menük megkoronázásához, egy kedves, családi reggelihez, megint más egy baráti körben eltöltött borozgatáshoz.
A bor és a sajt – két jó barát, amely kiállta az idők próbáját, s melyeket társasági összejövetelek alkalmával egymás pompás kiegészítőjének tekinthetünk. Amint a bort nem is vinni, de szopogatni, iszogatni, érezni kell, úgy a sajtot is kóstolgatni, ízlelgetni, érezni kell, egyszóval: élvezni kell, de úgy, hogy ez az élvezet minél tovább tartson. Ha jól választjuk meg sajtunk „jó barátját”, igazi gasztronómiai élményben lesz részünk.
SPORT ÉS PASSZIÓ / Szakácskönyv, gasztronómia kategória termékei
Lurz Gerda: A 100 legjobb sajtos finomság
Kiadás:
Kistarcsa, 1999
Kiadó:
Kategóriák:
Sorozat:
Terjedelem:
80 p.
Kötésmód:
papír
ISBN:
9630367653
tartalom:
leírás:
Kiemelőtollal aláhúzgálva.