Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) francia mesterszakács, epikureista író. A nagy forradalom kezdetén Belley birája volt, mint federalista előbb Svájcba, majd Amerikába menekült. 1796-ban tért vissza Franciaországba, s 1800 után a semmítőszék ülnöke lett. Ez a munka a maga a nemében egyetlen a világon, mert ami csak inyencségre vonatkozhatik, az mind benfoglaltatik és minden képzelhető formában. Egy része a műnek valóságos szakácskönyv, az ételek ingredienciájának, elkészítése és feltálalási módjának pontos leírásával más része a helyes életrendre oktat, viszont egy ujabb rész a nevezetesebb ételek történetét mondja el; foglalkozik azután a vendégségek anyagi és szellemi berendezésével, különös súlyt fektetvén arra, hogy a vendégség mindenkor megfelelő szellemi élvezettel is járjon, végre pedig az inyencség apoteózisát tartalmazó költői epilogus zárja be a művet. /Pallas/ "Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy."
SPORT ÉS PASSZIÓ / Szakácskönyv, gasztronómia kategória termékei
Brillat-Savarin: Az ízlés fiziológiája [Reprint]
Kiadás:
Budapest, 1986
Kiadó:
Kategóriák:
Szakácskönyv, gasztronómia Művelődéstörténet
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
303 p.
Kötésmód:
papír
ISBN:
9635642008
tartalom:
leírás:
Borítója felső sarka beszakadt. Kötése megtört.